Promotie: Platforminnovatie in stedelijke mobiliteitstransitie
Kansen en uitdagingen van platforminnovatie op basis van de opkomst en ondergang van deelfietssystemen (foto Shutterstock)
Om de opkomst van platforminnovatie in maatschappelijke verantwoorde banen te leiden zijn nieuwe samenwerkingen tussen overheden en innovatieve platformen noodzakelijk. Arnoud van Waes, senior consultant bij TwynstraGudde, promoveerde op 27 mei aan de Universiteit Utrecht op inzicht in de kansen en uitdagingen van platforminnovatie op basis van een analyse van de opkomst en ondergang van een nieuwe generatie deelfietssystemen.
Redactie
Deze studie laat zien dat platforminnovatie niet onschuldig is. Een bestuurlijke uitdaging is dat platforminnovatie bepaalde publieke belangen behartigt (zoals duurzame mobiliteit) maar tegelijkertijd ook andere publieke waarden ondermijnt (zoals fysieke overlast, gelijkheid of dataprivacy). Bovendien blijken steden nog niet goed uitgerust om te anticiperen op de impact van platforminnovatie. Om zowel uitdagingen van platforminnovatie beter het hoofd te bieden en hun positieve bijdrage aan stedelijke transities te garanderen, zijn nieuwe vormen van bestuur en samenwerking nodig tussen lokale overheden en platformen. Het onderzoek beveelt daarvoor strategische stedelijke experimenten in living labs aan als aanpak waarin belanghebbenden gezamenlijk in de praktijk leren over kansen en problemen van platforminnovatie.
Dit onderzoek werd mede gefinancierd door VerDuS SURF, een programma van NWO inclusief Regieorgaan SIA, Platform31 en het Rijk, als onderdeel van het project ‘Smart Cycling Futures’. Klik hier voor het boek ‘Platform innovation in urban mobility transitions’
Reactie plaatsen •