ANWB-leden over kllimaatverandering

maandag 26 oktober 2015
timer 3 min

Met 53 ANWB-leden uit het ‘Denk-mee-met-de-ANWB-panel’ zijn we in gesprek gegaan over de gevolgen van hevige regenval en mogelijke initiatieven om hiermee om te gaan. Een overzicht van de resultaten.

Veel ANWB-leden merken dat er de laatste jaren steeds extremer weer is; het stormt en regent volgens hen vaker dan voorheen en zij signaleren sterk wisselende temperaturen. Echt last hebben de respondenten nog niet van de klimaatveranderingen, maar de hevige regenval wordt wel opgemerkt. Leden hebben door dat het riool het vaak niet helemaal aan kan en dat hierdoor straten blank komen te staan.

Citaat: ‘Wat ik er van merk is dat het vaker heel hard waait, het regent harder en de hagelstenen zijn groter. Heb er niet altijd hinder van, maar hou wel in de gaten dat de goten goed schoon blijven’

Leden nemen zelf al kleine maatregelen
Bij het bespreken van mogelijke maatregelen, geeft een deel van de ANWB-leden aan dat ze zelf al enkele maatregelen nemen. Vaak gaat het om regentonnen, veel groen in de tuin en een enkeling heeft een groen dak. De meesten hebben deze maatregelen echter niet (alleen) genomen voor de toenemende regenval; veelal gaat het om een win-win situatie. Zo ziet een tuin met grind of gras er gezelliger uit en biedt een groen dak verkoeling in de zomer en warmte in de winter.

Citaat: ‘Ik heb drie regentonnen om mijn huis staan. Als ik een flinke bui aan zie komen zorg ik dat ze leeg zijn, dan heeft de tuin vast wat vocht gehad zodat het water dat valt ook beter wordt opgenomen’’

Echt grote ingrepen zijn een brug te ver
Veel leden geven aan mee te willen werken om het regenwater beter weg te kunnen laten stromen, maar het moet weinig moeite en geld kosten. Met name de regenton spreekt aan. Het aanpassen van de tuin spreekt al minder aan en een groen dak of water opslaan op het dak lijkt voor sommigen ingewikkeld omdat zij niet weten of de constructie daar stevig genoeg voor is. Leden verwachten dat zulke initiatieven door de overheid gestimuleerd en mogelijk deels gesubsidieerd worden.

Citaat: ‘Hoe sympathiek je ook tegenover allerlei ideeën staat, het zijn eigenlijk wel heel kleine dingen. De echte oplossingen moeten naar mijn indruk van grote projecten en investeringen door de overheden komen’

De overheid heeft de belangrijkste rol in het oplossen van het probleem
De algemene opinie is dat burgers zelf een kleine bijdrage kunnen leveren, maar dat vooral ook gemeentes en overheden het goede voorbeeld moeten geven. Zo ergeren veel leden zich aan de hoeveelheid asfalt en betegeling in de stad.

Daarnaast zou de gemeente alleen ‘vies’ water naar het riool kunnen laten stromen en ‘schoon’ regenwater opvangen op een andere manier. Of een spaarbekken of grote watertanks neerzetten om het regenwater op te vangen. En het mogelijk maken dat WC’s met regenwater worden doorgespoeld.

Citaat: ‘Eigenlijk zouden gemeenten grote spaarbekkens ondergronds moeten maken; het verdient zichzelf terug’

 

 
Auteur: Anke Bergmans

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.