Louis van Parera: 'Er is meer mogelijk, maar je moet wel engelengeduld hebben'
Betondorp, Amsterdam-Oost 2010: de riolering moet worden vervangen en de openbare ruimte laat te wensen over. Bovendien moet de wijk beschermd worden tegen buien van meer dan de 20 ml per uur die het rioolstelsel kan verwerken.
Parera: ‘We hebben al buien gemeten van 100 ml per uur. Deze mogen na het bouwproject ‘gecontroleerd’ wateroverlast veroorzaken, maar geen schade meer aanrichten.’ Een kostbare zaak.
Louis van Parera zocht Marcel van Houten van stadsdeel Oost op (zie tekst Marcel van Houten). Het begin van een succesvol, bekroond, maar soms ook taai avontuur. Parera: ‘Wat me vooral opvalt is het enthousiasme van de betrokken partners en de wens om de bewoners erbij te betrekken. Wat tegenvalt was de moeite die het kostte om in de projectfase te belanden. We hebben flink gedebatteerd over de onderlinge financiële bijdragen, er was een rechtszaak na de aanbesteding en we moesten soms veel uitleggen over deelplannen, waaronder een bovengrondse wateropvangplaats die - zo werd gevreesd - veel muggen zou aantrekken.
Er zijn wel al onderdelen aangelegd in de wijk, maar de eerste bouwfase begint pas in november, terwijl die al opgeleverd had moeten zijn. Mijn advies: Er kan meer dan je denkt, maar ga op tijd met elkaar in gesprek en heb geduld. Wat me overigens heeft verrast is de inbreng van de woningstichting en van particulieren om bijvoorbeeld groene daken op schuurtjes te maken. Ook dat helpt.’
Lees hier het boek: de Peilstok 2014, voorbeelden van klimaatadaptatie
Louis van Parera, programmamanager Waternet
Reactie plaatsen •