Autoluwe Haagse binnenstad zorgt voor meer fietsgebruik
Eind 2009 trad in den Haag het verkeerscirculatieplan in werking. Doorgaand autoverkeer kan niet meer door de binnenstad en er is een groter voetgangers- en fietsgebied ontstaan. Na de invoering van het plan kwam letterlijk de weg vrij om delen van de Haagse binnenstad opnieuw in te richten, en zo het verblijfsklimaat te verbeteren. De straten en pleinen zijn heringericht met ruimte voor voetgangers, fietsers en ov, met nieuwe bestrating en meubilair en met meer aandacht voor groen.
Aan de invoering van het Haagse verkeerscirculatieplan ging een complex geheel van gebeurtenissen en ontwikkelingen vooraf. Dit begon al in 1997, met de afsluiting van de Grote Marktstraat voor gemotoriseerd verkeer. De gemeente kwam begin 2006 met een eerste voorstel voor een verkeerscirculatieplan. Tijdens de inspraakronde hierover ontstond een vloedgolf aan weerstand vanuit bevolking, ondernemers en politiek. Bij de discussies en besluitvorming werd steeds duidelijk dat er geen unaniem aanvaarde oplossingen bestonden.
Vaker met de fiets
Elke ingreep in de verkeerscirculatie zorgt dat bepaalde straten en delen van het centrum minder autoverkeer te verwerken krijgen en andere straten juist meer. Er is gezocht naar de variant waarbij het saldo zo positief mogelijk was. Alle verwachte resultaten zijn gerealiseerd. Het doorgaande autoverkeer door de binnenstad is afgenomen, de bereikbaarheid is niet veranderd, de luchtkwaliteit op de Veerkades is meetbaar verbeterd en het verblijfsklimaat voor fietsers en voetgangers is er op vooruitgegaan. Daarnaast wordt nog steeds fors geïnvesteerd in de binnenstad.
Het was geen doel van het verkeerscirculatieplan, maar mensen blijken na invoering van het plan vaker de fiets of het openbaar vervoer te nemen naar de Haagse binnenstad. Inmiddels zijn de meeste inwoners van Den Haag gewend aan het verkeerscirculatieplan en zien zelfs de grootste tegenstanders van weleer ook voordelen van de nieuwe autoluwe Haagse binnenstad.
Inge Molenaar, projectleider & programmaleider Fiets, afdeling Verkeer gemeente Den Haag
Auteur: Margriet Verhoog
Reactie plaatsen •