Ouderen zetten Relaxte Routes uit in Amsterdam
Het drukke stadsverkeer, met toenemende fietsdrukte en een grotere diversiteit aan voertuigen, vraagt veel van ouder wordende fietsers. Zijn Relaxte Routes een oplossing op weg naar een meer senior-proof fietsnetwerk? In Amsterdam werd dit concept samen met ouderen uitgewerkt.
Door: Marjolein de Lange en Karin Broer
Het mooiste zou zijn om heel het fietsnetwerk ‘seniorproof’ in te richten, maar dat kost veel tijd, geld en ruimte. Wat nu als we beginnen met een aantal routes en deze propageren bij de doelgroep. Dat is het idee van Relaxte Routes, in 2018 genomineerd voor de Innovatieprijsvraag van de Tour de Force. Het concept staat voor prettige routes, liefst langs groen, water of stadsschoon, die op details goed zijn.
Voor de gemeente Amsterdam is dit concept verder uitgewerkt. Daarbij ging het om: welke eisen stel je aan dergelijke routes, wat vinden ouderen zelf belangrijk en hoe is de praktijk op straat? Samen met de doelgroep ouderen zijn de problemen in beeld gebracht en kansrijke routes benoemd. Daarna is een drietal routes nader onderzocht en zijn verbetersuggesties uitgewerkt. Deze suggesties bieden zicht op concrete aanpassingen, en dienen als voorbeeld om ‘seniorproof’ bij gemeentelijke ontwerpers onder de aandacht te brengen.
Ouderen weten veel
Een paar opvallende zaken, die vast ook in andere gemeente spelen, zijn:
- Zelfs in een drukke stad als Amsterdam is het mogelijk om routes te vinden waar het meer ontspannen fietsen is. Die routes zijn niet perfect, maar bieden wel kansen.
- Oudere fietsers (in Amsterdam) hebben een grote voorkeur voor fietspaden, maar in de praktijk zijn fietspaden ook een belangrijke bron van ongenoegen: te krap, te druk.
- Bij kruispunten heeft men het liefst een verkeerslicht. Maar van de kruispunten die men als slechtste aanmerkte hadden de meeste verkeerslichten.
- Oudere fietsers weten veel over het fietsen in de stad en denken graag mee.
- Het idee voor speciale routes werd wisselend ontvangen.
- Eigenlijk moet het hele fietsnetwerk natuurlijk seniorproof zijn, maar een aantal Relaxte Routes is een mooie eerste stap.
Op straat
Wat verder opviel, en dat geldt voor veel gemeenten: seniorproof-eisen zitten vaak wel ergens in de richtlijnen die gemeente hanteert, maar de uitvoering op straat laat soms te wensen over:
- Zo vielen sommige randen en (soms hoge natuurstenen) banden langs de routes op: nog lang niet vergevingsgezind.
- Het wegverloop is soms onduidelijk. Een versmalling in een bocht is vragen om problemen voor senioren die minder goed zien. Met witte markering is veel te verbeteren.
- Kruispunten vormen vaak de grootste uitdaging voor ouderen. In Amsterdam bleken er soms wel steunpunten te liggen om een oversteek in twee stappen te maken, maar vaak te klein, te krap of weinig opvallend.
Reactie plaatsen •