Mayke Deuss: Niet alleen de eik is springlevend

vrijdag 28 augustus 2015
timer 2 min
'D
'De Anneville-boom in de middenberm van de A58 is een bijzondere boom. Vandaag de dag ziet hij elke werkdag ongeveer 90.000 voertuigen langskomen, vaak langzaam rijdend, binnenkort zijn dat graafmachines.'

'Vroeger zag de boom af en toe een paard met rijtuig. Net na de Tweede Wereldoorlog was dat soms zelfs een Koninklijk rijtuig, Wilhelmina en Juliana woonden kortstondig op het landgoed waar de boom deel van uitmaakte.

In 1989, bij de aanleg van dit stukje A58, heeft de omgeving stevig geknokt voor het behoud van de eik. Hij bleek, met behulp van een irrigatiesysteem, te kunnen overleven in de middenberm van de A58. 

De dagelijkse files nu zorgen ervoor dat hij binnenkort weer graafmachines langs ziet komen. Om de files op te lossen gaan we de A58 verbreden. En wat doen we dan met de eik? Gezien het bijzondere karakter en de historie van de eik hebben we mensen gevraagd nu al vast mee te denken via onze website.

We kregen 49 ideeën binnen, variërend van omhakken tot afblijven. Een 12-jarig meisje tekende zelfs een compleet wegontwerp met een bocht in de weg om de eik. Een aantal mensen vindt verplaatsen een beter idee; we gaan nu onderzoeken of het uberhaupt mogelijk is deze ongeveer 150 jaar oude eik te verplaatsen. 

Eén persoon heeft wel een heel bijzondere reden om de eik te laten staan. Hij vertelde dat hij zijn vrouw ten huwelijk heeft gevraagd aan de voet van de boom.

Het participatieonderzoek heeft ons geleerd dat niet alleen de eik springlevend is, maar de belangstelling ervoor ook. Op zijn vroegst in 2016 weten we meer over wat er precies met de boom gaat gebeuren.'

Mayke Deuss, ministerie Infrastructuur en Milieu

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.