Gasthoofdredacteur Joost de Ruig
‘Kijk niet alleen naar je eigen tuintje maar kijk ook over de schutting’
We komen elkaar steeds meer tegen
Traditioneel richten waterschappen zich op veilige dijken, voldoende en schoon zoet water en - in een aantal gevallen - veilige wegen. Tegelijkertijd werken waterschappen in een omgeving waar het polderen is om de vierkante kilometer. Waterveiligheid, dat wil iedereen. Maar een simpele dijkverzwaring raakt de maatschappij in al haar facetten: burgers, bedrijven, natuurorganisaties, politiek…
De vraagstukken worden steeds complexer. De vraag ‘hoe maken we Nederland waterbestendig voor de toekomst?’ is een vraag die gezamenlijke antwoorden vereist. Van alle partijen, waterschappen niet in de laatste plaats, vergt dit een cultuurverandering. Kijk niet alleen naar je eigen tuintje, maar kijk ook eens over de schutting. Wat vinden de buren belangrijk?
Ik merk dat we steeds beter in staat zijn om samen met stakeholders in onze omgeving op te trekken. Waar liggen alle belangen? Waar kun je elkaar vinden? Zijn er win-win-mogelijkheden, zelfs wanneer je in elkaars vaarwater komt? Na het Bestuursakkoord Water uit 2011 zijn Rijkswaterstaat, waterschappen, waterleidingbedrijven, provincies en gemeenten steeds nauwer gaan samenwerken. De uitwerking van de Deltavisie - hoe gaan we met zijn allen om met het water? - is hier een mooi voorbeeld van. Een integrale kijk, met oog voor de omgeving.
Zoals wetenschapper Bas Jonkman stelt: ‘Het werk van een waterbouwkundige is niet alleen techniek, maar ook ruimte, omgeving en milieu.’ Dit geldt juist voor ons als waterschappers. Waterschappen staan middenin de maatschappij. We voeren taken uit die niet altijd zichtbaar of sexy zijn. Maar wel onmisbaar voor dit land dat we aan de zee ontworsteld hebben. Die spilfunctie vereist dat we de samenleving open en vragend tegemoet treden. Zowel bestuurlijk als praktisch.
Joost de Ruig
directeur WATER,
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Auteur: Margriet Verhoog
Reactie plaatsen •