Schoolzone-balans: fietsen en wandelen leuker en veiliger

vrijdag 27 september 2024

Foto: Keypoint

Het is een bekend beeld in september: banners boven de wegen met de tekst: “De scholen zijn weer begonnen!” We letten allemaal extra op – al zouden we dat altijd moeten doen – om de schoolgaande kinderen de ruimte te geven. Voor kinderen is het een spannend moment als zij voor het eerst sinds zes weken weer naar school fietsen. Misschien fietsen ze wel een nieuwe route naar school, of zijn voor het eerst zonder ouder of begeleider op pad. Hoe fijn zou het zijn als de omgeving uitnodigt tot die oplettendheid van de weggebruikers, het hele jaar door, ook zonder banners? En als het kind dat voor het eerst op haar eigen fiets naar school gaat dat veilig kan doen? Het is immers een spannende dag.

Volgens ons begint een goede start van het schooljaar bij een verkeersveilige schoolomgeving. Als enthousiaste voorstanders van duurzame, toekomstbestendige mobiliteit is het onze gedeelde passie om schoolgaande kinderen en hun begeleiders veilig en met plezier naar school te laten fietsen.

Onze aanpak voor een veilige schoolomgeving

De Schoolzone-balans is een innovatief instrument dat een gestructureerde en relatief goedkope aanpak biedt om schoolomgevingen snel te evalueren en te verbeteren. Dit instrument is ontworpen met het oog op meerdere aspecten van de schoolomgeving. We kijken hiermee niet alleen naar de fysieke infrastructuur, maar ook naar gedragsfactoren, stimuleringsmaatregelen en digitale zichtbaarheid. Deze vier thema's vormen de kwadranten van onze evaluatie en bieden een duidelijk beeld van de verkeerssituatie rondom scholen.

Liesbeth Knap, adviseur actieve mobiliteit bij Keypoint, legt uit: "We hebben een quickscan ontwikkeld die eenvoudig te gebruiken is en toch een grondige analyse biedt. Met de Schoolzone-balans combineren we lokale kennis met openbare data, waardoor we snel en effectief de verkeersveiligheid kunnen beoordelen."

Het invullen van de Schoolzone-balans vereist geen uitgebreide analyse en kan binnen een dag uitgevoerd worden. Het proces omvat een schouw van de schoolzone op locatie en een gesprek met de school voor aanvullende lokale kennis. Dit wordt vervolgens verwerkt in een rapportage met een helder overzicht waarop te zien is op welke thema's verbetering mogelijk is, met concrete maatregelen hoe dat kan worden bereikt.

 

Ramon Kienhuis, adviseur mobiliteit en verkeersveiligheid bij Keypoint, vult aan: "We zien dat het voor scholen en gemeenten lastig is om te bepalen wat er verbeterd kan worden aan schoolzones, omdat het complexe gebieden zijn. De Schoolzone-balans biedt hier een oplossing voor. Vaak zijn simpele infrastructuuraanpassingen, zoals betere verlichting of duidelijkere wegmarkeringen, al heel waardevol om de veiligheid te verbeteren. Daarnaast is er een aanzienlijke rol voor bewustwording, vooral voor automobilisten en ouders die hun kinderen met de auto brengen."

Inspirerende voorbeelden uit het land

Er zijn al verschillende succesvolle projecten in Nederland die laten zien hoe effectieve maatregelen de veiligheid rondom scholen kunnen verbeteren. In Utrecht bijvoorbeeld, heeft de gemeente geïnvesteerd in veilige fietsroutes en educatieve programma's voor basisschoolkinderen. Deze combinatie van infrastructuur en educatie heeft geleid tot een aanzienlijke daling van het aantal verkeersongevallen.

Landelijk (vanuit VM-IVRA project)  is er gefocust op de digitale zichtbaarheid van schoolzones. Door gebruik te maken van slimme technologieën en mobiele apps, ontvangen automobilisten real-time meldingen wanneer zij een schoolzone inrijden. Dit verbetert niet alleen de (digitale) zichtbaarheid en veiligheid, maar vergroot ook het vertrouwen van ouders om hun kinderen zelfstandig naar school te laten fietsen.

Samen bouwen aan een fietsvriendelijke toekomst

Met de Schoolzone-balans als hulpmiddel, zetten we een belangrijke stap richting een veiligere en aangenamere fietservaring voor onze schoolgaande kinderen. Laten we gezamenlijk bijdragen aan een duurzame en veilige mobiliteit voor de toekomst. Meer weten over hoe de Schoolzone-balans kan worden toegepast in uw gemeente? Neem contact met ons op Keypoint.nl

 

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief