‘Wij vertalen mobiliteitstransitie naar de praktijk’
“Verkeerskundigen en planologen hebben niet het organisatievermogen en de didactische vaardigheden om hun beleid en de mobiliteitstransitie rechtstreeks te vertalen naar de praktijk. Wij vullen dat gat.
Na schooltijd leiden we jongeren op de BMX-Fietsclub op van breedtesporters tot topsporters in de wielersport. Daarnaast richten we ons tijdens schooltijden op fiets- en verkeerseducatie voor basis- en middelbare scholieren in Rotterdam en Schiedam.
Aanleiding voor deze richting was het overlijden van een jongen, waarbij onvoldoende verkeersvaardigheid een rol speelde. Ik kwam tot de conclusie dat ik met de fietsschool zou kunnen bijdragen aan verkeersvaardigheid.
De kleurrijkheid van de BMX-fietssport helpt daarbij. Het zijn leuke fietsen en er hoort leuke kleding bij. Dat spreekt kinderen aan. Mijn ambitie is dat de fietsschool onderdeel wordt van het op te richten Urban Sports College. Ik heb al een leerlijn geschreven voor urbansporttrainers, waarbij fiets- en verkeerseducatie een onderdeel is.
Deze studenten gaan vervolgens verkeerseducatieles geven in de praktijk. Hiermee bieden we een totaalpakket aan scholen. Ook organiseren we in samenwerking met het Transportcollege in de haven fietsexcursies zodat potentiele leerlingen ervaren dat ze op de fiets naar deze opleiding kunnen fietsen, en later naar hun werk. Ook denken we aan voorlichting over het gebruik van deelfietssystemen.
We werken nu twee jaar aan het herintroduceren van het verkeersexamen samen met de gemeente Rotterdam. Brede deelname is het doel dit jaar. Daarna richten we ons op het slagingspercentage.”
Shurdon Faneyte, directeur/urbansportsconsulent BMX Fietsschool, Rotterdam.
Reactie plaatsen •