Speedpedelec mag met ontheffing op fietspad in Rotterdam

donderdag 5 maart 2020
timer 3 min

Vanaf 1 april is de speedpedelec ook toegestaan op het fietspad in Rotterdam. Bestuurders van een speedpedelec die gebruik willen maken van het fietspad kunnen een ontheffing aanvragen. Voorwaarde voor gebruik van het fietspad is dat de gebruiker van de snelle elektrische fiets een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur aanhoudt. 

 

Op dit moment moet een speedpedelec zich conformeren aan de regels voor bromfietsen, wat vaak inhoudt dat de fietser zich op de weg, tussen de andere bromfietsers en de auto's in, moet begeven.

 

Rotterdamse wethouder Judith Bokhove van Mobiliteit, jeugd en taal: “Veel bestuurders van speed-pedelecs voelen zich onveilig als ze in het stadsverkeer tussen auto’s en vrachtwagens moeten fietsen. De fietsen kunnen wel 45 km/h rijden, maar het is lastig om continu die hoge snelheid vast te houden. Hierdoor vormen ze, vergeleken met auto’s en motoren, een kwetsbare doelgroep op de rijbaan. Door ze in de stad met een maximale snelheid van 30 km/h toe te laten op het fietspad, kunnen de fietsers zelf beslissen waar zij zich veilig voelen. Met deze snelheid blijft het fietspad ook veilig voor de andere gebruikers.”

 

Voor het aanvragen van een vergunning kunnen bestuurder van een speedpedelec hier terecht (vanaf 1 april). 

 

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.