Paula Verhoeven: 'Het slechtste scenario: geen meerwaarde kunnen creëren'
‘De vervangingsopgave in de stedelijke context betekent absoluut: balanceren. Balanceren tussen beschikbare middelen, kwaliteit creëren en kwaliteit behouden en het pakken van kansen.
Deze dilemma’s spelen ook in Rotterdam. Om zoveel mogelijk kansen te pakken, maken we altijd ‘werk met werk’ als het gaat om werkzaamheden aan de publieke infrastructuur. Ook kijken we bij vervanging naar de huidige functie in relatie tot ons mobiliteits- en bereikbaarheidsbeleid: meer groen, meer OV, meer fietsers en schoner vervoer.
Voldoet de functie van die weg aan die ambities? Zo niet, dan richten we de infrastructuur ook functioneel anders in. Op ambtelijk gebied werken de afdelingen beheer en stadsontwikkeling daarin nauw samen, maar hun budgetten drogen steeds verder op.
Dit is een ernstig probleem. Het slechtste scenario is dat je om budgettaire redenen geen meerwaarde kunt creëren bij een vervangingsopgave. Bereken je de vervanging op basis van het bestaande, dus een nieuwe stoeptegel eruit en een nieuwe erin, dan kost herinrichting altijd meer. Je praat dan al gauw over nieuwe materialen of een andere ondergrond.
Daarnaast spreek je weliswaar met meerdere belanghebbende partijen, ook uit de markt. Maar met name bij marktpartijen is de animo om te investeren in publieke infrastructuur niet hoog.
Toch zullen we tot andere en nieuwe vormen van bekostiging moeten komen, willen we geen kansen laten schieten. Want een ‘domme’, een-op-een-vervanging staat in veel gevallen uiteindelijk gelijk aan een desinvestering.’
Paula Verhoeven, algemeen directeur Stadsontwikkeling Rotterdam
Reactie plaatsen •