Manon Jutte: 'Waterwerken, de energiedragers van de toekomst?'
'De wereld verandert snel. Zo neemt de hoeveelheid lokaal opgewekte duurzame energie explosief toe. Deze duurzame energie is niet altijd beschikbaar op de plek of het tijdstip waarop we het nodig hebben. Daarom ontstaat de behoefte aan decentraal delen van energie, en daarmee aan decentrale energiesystemen die geïntegreerd zijn met andere systemen.
Bijvoorbeeld bij Rijkswaterstaat. Dat staat voor grote kapitaal intensieve herinrichtingsvraagstukken, zoals de vervangings- en renovatie-opgave van watermanagementkunstwerken. Denk aan de stuwen in de Maas en het Multi Water Werken programma.
Deze kunstwerken zijn na zo’n 100 jaar aan het einde van hun levensduur. De vraag is of we deze kunstwerken één op één moeten vervangen of dat we ze beter kunnen herontwerpen. Met welke maatschappelijke functies en toekomsttrends moeten we dan rekening houden?
Rijkswaterstaat heeft deze opgaven naar De Bouwcampus gebracht. Daar werken tientallen uiteenlopende partijen samen aan oplossingsperspectieven. Eén van de leidende perspectieven is de Energietransitie. Alliander is daarvan de trekker en onderzoekt samen met Rijkswaterstaat, TU Delft en andere stakeholders of de waterwerken naast hun huidige functies ook de energiedragers van de toekomst kunnen zijn.
Zo kijken we naar mogelijke opwek- en opslag mogelijkheden als zon, wind, zoet/zout, stromingsenergie, opslag in water, biomassa/warmte, koelte uit waterdiepte en nog veel meer. We hopen dat de resultaten straks significant bijdragen aan de Rijkswaterstaat ambitie: ‘in 2030 zijn onze netten energie neutraal’.
Manon Jutte, Strateeg Energietransitie bij Alliander
Reactie plaatsen •