Grote investeringen in bereikbaarheid Zuid-Holland
Het Rijk, de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, Provincie Zuid-Holland en de gemeentes Den Haag en Rotterdam hebben een akkoord bereikt over een gezamenlijke investering van zo'n 4,8 miljard euro in de bereikbaarheid van Zuid-Holland. De investering zorgt voor de bouw van een kleine 170.000 woningen tot 2040. Daarnaast wordt er met de investering een betere verbinding tussen Zuid-Holland en andere regio's in Nederland gerealiseerd.
Langs de spoorlijn tussen Leiden en Dordrecht worden tot 2030 zo'n 54.000 woningen en 80.000 extra werkplekken gerealiseerd. Om hier extra drukte op wegen te voorkomen moet het openbaar vervoer worden verbeterd. De komende tijd wordt er onderzocht of er op deze spoortracé extra treinen kunnen rijden. Om dit te kunnen faciliteren worden meerdere stationsgebieden geoptimaliseerd, zo wordt het evenementenstation in Rotterdam verbouwd tot een station voor dagelijks gebruik en zullen metro's en bussen vaker gaan rijden in Zoetermeer en Leiden.
Verbetering van het ov en uitbreiding van fiets- en looproutes gaan ervoor zorgen dat onder andere het gebied CID Brinckhorst meer leefbaar wordt. Dit is afgesproken tussen het Rijk en de regio. Zij willen dit faciliteren door meerdere tramverbindingen te realiseren van Den Haag richting Voorburg, Delft en Rijswijk. Dit zorgt ervoor dat er 35.000 extra woningen kunnen worden gebouwd.
Meer ov, minder auto's
Ondertussen worden ook spoorviaducten tussen stations als Den Haag Centraal, Den Haag HS en Laan van NOI aangepast voor een betere mobiliteit.
Er is een duidelijke voorkeur uitgesproken door het Rijk en de regio om de regio Rotterdam te optimaliseren. Er komt al een nieuwe brug over de Nieuwe Maas, geschikt voor ov, fietsers en voetgangers, autoluw. Maar ook de N210 wordt aangepakt, kruisingen worden opnieuw ingericht voor betere doorstroming. Op de A16 worden er ook op sommige plekken knooppunten aangepakt en anders ingericht zodat al het verkeer beter doorrijdt.
Genoeg voorbeelden dus, waarmee de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag mee aan de slag gaat. Voor deze maatregelen is 1,5 miljard euro gereserveerd door het Rijk. Gemeentes hebben hiervoor een aanvrag kunnen indienen, waarvoor er aan moest worden getoond dat de woningbouw binnen 5 jaar zou kunnen starten.
Groeiagenda Zuid-Holland
De ambities voor snel openbaar vervoer maken deel uit van de Groeiagenda Zuid-Holland. Daarin hebben 80 overheden, bedrijven en kennisinstellingen in Zuid-Holland gezamenlijk afgesproken hoe de regionale economie tot bloei kan komen. Versterken van de regionale bereikbaarheid is daarin een van de pijlers. Omdat ook de verbindingen met omringende metropoolregio’s verbeteren en daarmee de nationale economie versterken, draagt het Nationaal Groeifonds bij aan de Zuid-Hollandse ambities.
Reactie plaatsen •