Vier fabrikanten van fatbikes gaan verkopers die de e-bikes illegaal opvoeren boycotten. De fietsen kunnen eigenlijk maar 25 kilometer per uur halen, maar gaan na het opvoeren soms wel 50 kilometer per uur.
Vier fabrikanten boycotten verkopers van illegaal opgevoerde fatbikes
Foto: Shutterstock
De fabrikanten Brekr, Phatfour, doppio en Knaap komen vandaag met maatregelen. Hiermee proberen ze samen te voorkomen dat verkopers de fatbikes opvoeren.
Het is verboden, maar toch gebeurt het vaak: fatbikes die opgevoerd worden. Tieners rijden vaak zonder helm of rijbewijs veel te hard op het fietspad, wat onveilig is voor hen en voor andere weggebruikers. Daarom hebben de politie en gemeenten in de afgelopen maanden grootscheepse controles uitgevoerd. De fatbike wordt dan, net als een brommer, op een rollerbank gezet. Vervolgens wordt de maximumsnelheid gecontroleerd. Wanneer de fiets is opgevoerd, dan bedraagt de boete 290 euro.
"De landelijke overheid wil opvoersets gaan verbieden", zei demissionair minister Mark Harbers (ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) eerder al. Enkele gemeenten overwegen ontmoedigende maatregelen, zoals een kentekenplicht en minimumleeftijd. Mogelijk wordt de fatbike zelfs helemaal van het fietspad verbannen.
Fabrikant Brekr pleit ervoor de maatregelen niet alleen op fatbikes te richten, maar op alle e-bikes. "Anders verplaatsen de problemen zich naar de e-bikes met dunne banden die nu ook al veel opgevoerd worden", zegt Niels Willems, een van de oprichters en directeuren van Brekr.