Verkeersdeelnemers gebruiken steeds vaker onderweg hun telefoon. Het aantal volwassen weggebruikers dat tijdens het fietsen, wandelen of autorijden weleens de telefoon pakt is tussen 2017 en 2023 gestegen van 66,1 naar 74,9 procent. Dat blijkt uit onderzoek van SWOV in opdracht van Interpolis.
Telefoongebruik in verkeer toegenomen
SWOV voert de Interpolis Barometer elke twee jaar uit. Het onderzoek is gebaseerd op online vragenlijsten. Niet alleen de hoeveelheid telefoongebruik, maar ook het specifieke soort telefoongebruik wordt uitgevraagd.
Zo blijkt dat weggebruikers onderweg vaker de telefoon gebruiken om te gamen. Zo steeg het aantal volwassenen dat weleens tijdens het fietsen de telefoon gebruikt om te gamen van 4,3 naar maar liefst 13 porcent. Bij automobilisten is een vergelijkbare stijging te zien, van 3,3 procent naar 11,4 procent.
28,5 procent van de fietsers gebruikte de telefoon om foto's te maken, 24,9 procent van de automobilisten deed dit ook. Ook online vergaderen in het verkeer komt vaker voor, net als bellen, berichten sturen, navigeren en muziek luisteren.
Weinig gevolgen
De meerderheid van de respondenten zegt het telefoongebruik geen probleme te vinden, omdat ze denken dat dit veilig kan en er er ook weinig boetes uitgedeeld worden. De perceptie dat dit veilig kan, kan komen omdat de verkeersdeelnemer de telefoon vooral gebruikt op plekken waar ze de verkeerssituatie minder risicovol vinden.
De boete voor niet-handsfree telefoongebruik op de fiets is 160 euro. Automobilisten kunnen voor hetzelfde vergrijp een boete van 420 euro krijgen.
Lees hier het hele onderzoek (SWOV).