ANWB-leden over bereikbaarheid landelijk gebied

dinsdag 5 november 2024

De bereikbaarheid van het landelijk gebied is een terugkerend en urgent onderwerp van maatschappelijke discussie. Door decennialange bezuinigingen verdwijnen steeds meer voorzieningen en ook openbaar vervoer, waardoor er steeds verder moet worden gereisd voor de boodschappen, huisarts of apotheek. Investeringen in publieke voorzieningen en infrastructuur komen vaker in de Randstad terecht, waar een euro door de hoge bevolkingsdichtheid het beste rendeert.

We hebben aan ANWB-leden gevraagd hoe zij de bereikbaarheid in, en naar het landelijk gebied ervaren en welke belemmeringen zij hierin tegen komen. 

Auto favoriet, fietsen heeft zo z’n uitdagingen

De inzichten zijn enigszins voorspelbaar: de auto wordt door het overgrote deel van de leden ervaren als een vervoermiddel zonder belemmeringen (in het landelijk gebied), al zijn er wel aandachtspunten. Inwoners van het landelijk gebied noemen vaker het vele (zware) landbouwverkeer als belemmering, terwijl mensen die vanuit de stad reizen vaker tegen drukte op de weg aanlopen en tegen en het gebrek aan parkeerplekken bij natuur en recreatie. 

Belemmeringen voor de fiets 

Eenzelfde beeld ontstaat als we vragen over de fiets en e-bike voorleggen. Het percentage dat belemmeringen ervaart is relatief laag, al zijn er wel belemmeringen, die typisch zijn voor het landelijk gebied: 

  • “Ze hebben hele fietsroutes dichtgegooid door schade van de bever! En de buizerds vallen hier ook gewoon aan. Dus veel last van fauna”
  • “Te heuvelachtig voor een reguliere fiets”

Verder geven ANWB-leden aan dat het onderhoud van fietspaden duidelijk beter kan en dat het snelheidsverschil tussen de fietsers en e-bikes soms gevaarlijke situaties oplevert. 

Belemmeringen openbaar vervoer

Valt het dus wel mee met de bereikbaarheid in het landelijk gebied? Nee, als we ervaringen uitvragen over reizen met het ov krijgen we duidelijk andere reacties. Leden geven in hogere mate aan belemmeringen te ervaren tijdens hun ov-reizen in, en naar het landelijk gebied en over verschillende onderdelen van de reis: 

 

  • “De bus rijdt door de week tot 19.00 uur, om het uur en in het weekend helemaal niet!”
  • “Veel ritten van de bus vallen uit door gebrek aan chauffeurs”
  • “Te vaak overstappen om te komen waar ik wil”
  • “Woon 100 meter van de provinciegrens. De verschillende concessies van de bussen is een groot probleem”

Rust en ruimte

Voor mensen met een auto en/of e-bike voor de deur lijkt het prima vertoeven in het landelijk gebied, waarbij de rust en ruimte worden gewaardeerd. Maar voor mensen die deze luxe niet hebben zal er een tandje bij moeten om de mobiliteit en daarmee de leefbaarheid in het landelijk gebied overeind te houden.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief