Brancheclubs willen duidelijkheid over Zero Emissiezones

dinsdag 22 oktober 2024

Transport en Logistiek Nederland (TLN) heeft samen met diverse brancheorganisaties, waaronder evofenedex, BOVAG, Rai Vereniging en Natuur & Milieu,een oproep gedaan aan de Tweede Kamer om gemeenten te ondersteunen bij de invoer van de zero-emissiezones. Met iets minder dan twee maanden tot aan de geplande invoer van de zero-emissiezones, hebben ondernemers duidelijkheid nodig. In de Tweede Kamer spraken VVD, PVV en BBB zich onlangs uit voor uitstel van de invoering van de zones.

TLN wijst erop dat duidelijkheid nodig is voor ondernemers. Zo overwegen ondernemers investeringen, en hebben ondernemers al investeringen gedaan, bijvoorbeeld in een zero emissie-wagenpark. Ook wijzen de verenigingen erop dat de bevoegdheid om tot invoering over te gaan bij gemeenten ligt. 

Veertien gemeenten hebben al aangegeven per 1 januari 2025 zero-emissiezones in te willen voeren. Het is volgens TLN van belang dat gemeenten de zones uniform invoeren. Zo moet er sprake zijn van duidelijke en geharmoniseerde ontheffingen en vrijstellingen voor ondernemers die niet aan de zero-emissie eisen kunnen voldoen, inclusief de mogelijkheid van een ontheffing wanneer dit door netcongestie onmogelijk is. Aan deze zaken wordt volop gewerkt. Daarnaast vindt TLN het belangrijk dat de geldende regels goed en begrijpelijk door het Rijk worden gecommuniceerd door middel van duidelijke bebording.

De oproep van de branche- en maatschappelijke organisaties is op 22 oktober gestuurd naar de leden van de Tweede Kamer. De brief is ondertekend door Transport en Logistiek Nederland, evofenedex, Rai Vereniging, BOVAG, Natuur & Milieu, Techniek Nederland en Koninklijke OnderhoudNL. De volledige brief staat hier.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief