Wereldreis om kennis te delen en te verrijken

donderdag 3 april 2025

Foto: Shutterstock

Met collega’s in het internationale team van Mobycon werken we aan mobiliteitsthema’s vanuit diverse achtergronden, werkervaring, locaties en tijdzones. We zien verschillen en overeenkomsten in uitdagingen bij onze klanten en verschillende manieren van werken. Dat nemen we vanuit andere landen mee terug naar Nederland. Reis mee door de wereld.

Slowakije: Cyklomestá 2025

In februari werd in de Slowaakse plaats Trnava het fietscongres Cyklomestá 2025 gehouden dat in het teken stond van het Europese Sociaal Klimaatfonds. Hoe kan het fietsen bijdragen aan het verzachten van mobiliteitsarmoede en welke maatregelen kunnen in het Sociaal Klimaatplan worden opgenomen? 

In de keynote ‘Unraveling cycling with a social lens’ mocht ik de vraag ontleden ‘Wat is fietsen?’ en ging ik in op belemmeringen voor fietsgebruik. De vergelijking van fietsen met het klaarmaken van gestoofde kool werd gelukkig goed gewaardeerd! Diverse presentaties volgden met een palet aan sociale fietsinitiatieven, zoals fietsprogramma’s voor gezinnen en het gebruik van deel(bak)fietsen. Tijdens de afsluitende fietstour kregen we een goed beeld van het fietsen in de stad en blikten we vooruit.

Trottoirs, wandel- en fietspaden op één

Het te weinig bewegen door grote groepen mensen kreeg ook veel aandacht. Doc. MUDr. Adela Penesová, is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met obesitas. Met haar gedegen kennis en enthousiasme kreeg ze iedereen in de zaal in beweging. In een volgende presentatie deed Timo Perälä van de Winter Cycling Federation een dringende oproep om meer aandacht te geven aan de ‘pandemie van het niet-bewegen’. Steeds minder mensen zijn voldoende lichamelijk actief voor hun eigen fysieke en mentale welzijn. In het rapport ‘Benefits of accessible & inclusive Sports facilities and services’ valt onder andere te lezen dat trottoirs, wandelpaden en fietspaden de nummer één fysieke locatie zijn voor fysieke activiteiten van kinderen en volwassenen. Op nummer twee staat het schoolplein, gevolgd door natuur dichtbij en officiële sportfaciliteiten op de vierde plek.

Duitsland: Groene Ring voor Rheine

Een mooi bruggetje naar Duitsland. Eén van de projecten om mensen te stimuleren meer te bewegen, is de Groene Ring voor voetgangers en fietsers in het Duitse Rheine. Ons team werd gevraagd na te denken over de verbindingen tussen mobiliteit, klimaatadaptatie en volksgezondheid in de stedelijke planning, evenals over de voordelen van het combineren van een actieve stad met een groene stad. Door de vorm en aansluitingen van de groene ring met de rest van het netwerk, ontstaan er meer mogelijkheden voor verschillende verplaatsingspatronen. Wat mooi is bij dit project, is dat de helft van de Groene Ring al gerealiseerd is!

Duitsland: Women in Cycling Germany

We blijven nog even in Duitsland waar collega Dagmar Köhler één van de trekkers is van Women in Cycling Germany. Dagmar werd hierover geïnterviewd door het tijdschrift Veloplan. Zij pleit voor fietsplanning die rekening houdt met verschillen tussen mannen en vrouwen in verplaatsingspatronen, wensen en ervaringen. Daarvoor is het onder andere nodig dat commissies die betrokken zijn bij het opstellen van beleid en richtlijnen, divers van samenstelling zijn. Zo ontstaat er ruimte voor meerdere perspectieven. Het nog jonge netwerk bestaat inmiddels al uit 300 enthousiaste vrouwelijke experts uit de fietsbranche.

Frankrijk: Veilige fietsroutes naar middelbare scholen

In Frankrijk werkt collega Anna Tailliez aan fietsen voor iedereen, zoals in het project om een strategisch kader op te stellen voor veilige fietsroutes naar middelbare scholen in het departement Vaucluse. Het gaat daarbij om het creëren van veilige fietsverbindingen, het bieden van fietsparkeergelegenheid bij scholen en aandacht voor aanschaf van fietsen en accessoires. Ook is er aandacht voor de sociale aspecten in lessen en schoolprojecten die fietskennis en -enthousiasme overbrengen.

Ierland: Walkshop in Dublin

Voordat we de oceaan oversteken maken we een tussenstop in Dublin. Collega Robin van der Griend organiseerde samen met de senior ingenieur voor actieve mobiliteit van DLRCC een walkshop naar Lower Kilmacud Road. Bij het ontwerpen van fietsinfrastructuur in Ierland wordt meestal alleen rekening gehouden met de stereotype MAMIL, ‘middle-aged man in Lycra’. Robin werkte tijdens de COVID-19 pandemie aan ontwerpen voor routes die kinderen de mogelijkheid bieden actief naar school te gaan. Inmiddels zijn de ontwerpen gerealiseerd en Robin kon de veranderingen in de praktijk bespreken. Het was bijzonder de fysieke verandering te zien en dat er nu zoveel meer verschillende mensen lopen en fietsen. Onder hen zijn veel kinderen.

Canada: Multimodal Traffic Signal Operations training

Deze reis door de wereld beëindigen we in Canada met een ander type project waar ons team aan werkt: een Multimodal Traffic Signal Operations training. Namens ITE Canada ontwikkelden en verzorgden onze Noord-Amerikaanse collega’s online trainingssessies over hoe verkeerslichtenregelingen beter afgestemd kunnen worden voor voetgangers en fietsers. De werkwijze is geïnspireerd op kennis en kunde vanuit Nederland en onderscheidt zich van de huidige aanpak in Canada waarin de doorstroming voor het autoverkeer altijd prioriteit heeft. Zo reizen we als team door de wereld met de ambitie om de wereld minder afhankelijk te maken van de auto en de wens om onze kennis te delen en te verrijken.

Op Verkeerskunde.nl/RDDW vindt u deze en eerdere Reizen door 
de Wereld.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief