‘Town planning in the Netherlands since 1800: Responses to Enlightenment Ideas and Geopolitical Realities’ , Cor Wagenaar
Onlangs verscheen een lijvig boekwerk van architectuurhistoricus Cor Wagenaar over de Nederlandse stedenbouw vanaf het eind van de 18e eeuw. Het fraai uitgegeven boek ‘Town Planning in the Netherlands since 1800’ plaatst Nederland in internationaal perspectief. Het gaat onder andere over de rol en invloed van Nederlandse stedenbouwers waarvan architect Berlage één van de beroemdste is. Wagenaar gaat in op de vraag of Nederland wel zo toonaangevend was als altijd wordt beweerd. Hij biedt een nieuw licht op de veelheid aan gebeurtenissen: het ontstaan van een nationaal spoorwegnet ter vervanging van de waterinfrastructuur en de verandering van het landschap; eerst ten behoeve van de landbouw en later ten gunste van de verstedelijking. Een staatsman als Thorbecke is volgens Wagenaar zeer bepalend geweest voor de Nederlandse architectuur. Híj was de drijvende kracht achter de modernisering van Nederland met de aanleg van infrastructuur ten behoeve van de industrialisering.
‘Town planning in the Netherlands’ is een fraai vormgegeven boek dat ook laat zien dat hedendaagse problemen als verrommeling en versnippering van het landschap niet van de laatste jaren, maar van alle tijden zijn.
Uitgave van 010 Publishers, € 49.50, ISBN 978 90 6450 682 6. http://www.010.nl/catalogue/book.php?id=682
Auteur: Margriet Verhoog
Reactie plaatsen •