Rotterdams verkeersplan voor veilige, leefbare wijken en betere doorstroming

donderdag 30 mei 2024

Foto: Shutterstock

Rotterdam komt met een verkeersplan voor de drukke binnenstad. Dit zogeheten verkeerscirculatieplan (VCP) moet zorgen voor een verbetering van de verkeersdoorstroming en moet de wijken in en rondom het centrum van de stad veiliger en leefbaarder maken. De bedoeling is dat doorgaand verkeer niet meer dwars door de wijken gaat, maar eromheen – via de hoofdwegen. Zo ontstaat er meer ruimte in de wijken en blijven ze goed bereikbaar voor bewoners die met de auto, het ov, per fiets of te voet naar huis, een winkel of hun werk willen.

Rotterdam groeit: er wonen, werken en leven steeds meer mensen in de stad. Dit betekent dat steeds meer fietsers, voetgangers, trams, auto’s en (deel)scooters de stad doorkruisen. De ruimte in de stad is echter beperkt. Toch is er meer plek nodig voor nieuwe woningen, een groene(re) leefomgeving in de stad en voor veiliger verkeer. Maar niet alles kan, en niet alles kan tegelijk. Soms past een voetganger, fietser, tram én auto niet in één straat, omdat dit onveilige verkeerssituaties oplevert.

Keuzes maken

Wethouder Vincent Karremans: “We moeten slimme keuzes maken om de schaarse ruimte op straat te verdelen en het almaar drukkere verkeer in goede banen te leiden. Want als we nu niets doen staan onze straten en wegen in de binnenstad binnen een paar jaar muurvast. Met dit voorstel zorgen we dat doorgaand verkeer, dat niets in een wijk te zoeken heeft, gebruikt maakt van de hoofdwegen en niet meer dwars door een woonwijk gaat. Zo creëren we veilige en leefbare wijken met meer ruimte voor groen, speeltuinen, terrassen, voetgangers en fietsers. En bewoners, ondernemers en bestemmingsverkeer? Die kunnen straks gewoon nog hun wijk of buurt in, ook met de auto, en hooguit met een andere route.”

Het college van burgemeester en wethouders heeft het concept-verkeerscirculatieplan vandaag naar de gemeenteraad gestuurd. De collegebrief aan de gemeenteraad en het conceptplan zijn hier te lezen.

In deze video wordt uitgelegd wat een verkeerscirculatieplan is en waarom zo’n plan nodig is voor Rotterdam.

Maatregelen

Routes door een stad kunnen niet zomaar worden aangepast, het heeft vaak gevolgen. Als bijvoorbeeld een straat éénrichtingsverkeer wordt, betekent dat het verkeer verderop in een wijk soms anders moet rijden. Daarom wordt er in het conceptplan een pakket aan maatregelen voorgesteld om de verkeerscirculatie in de stad aan te passen. Het verkeer moet namelijk na een aanpassing ook goed blijven doorstromen.

In het VCP worden vier type maatregelen voorgesteld:

1.       Het invoeren van eenrichtingsverkeer;
2.       Het aanpassen van een kruispunt;
3.       Het toepassen van een verkeersfilter;
4.       Het aanpassen van een weginrichting.

Samen vormen alle maatregelen één plan om de doorstroming in de stad uiteindelijk beter te maken, ook in de toekomst. Het doel is om deze verschillende maatregelen in 2030 uitgevoerd te hebben.

Wijken

Het Verkeerscirculatieplan wordt gemaakt voor verschillende Rotterdamse wijken. De wijkraden zijn vooraf betrokken bij het ontwikkelen van het concept-verkeerscirculatieplan. De wijken zijn over het algemeen vooroorlogse wijken, met veel smalle straten, die zijn niet gemaakt voor veel soorten verkeer. Door het verkeer beter te verdelen, worden de wijken veiliger en blijven ze goed bereikbaar.

Participatieweek 10-14 juni 2024

De maatregelen hebben impact op de route door de stad. Daarom gaat de gemeente graag in gesprek met bewoners, ondernemers, zakelijke stakeholders en andere belanghebbenden over het conceptplan dat er nu ligt. Van maandag 10 juni tot en met vrijdag 14 juni wordt er een participatieweek georganiseerd. 

Ook zal er een digitale vragenlijst aangeboden worden op Rotterdam.nl/verkeerscirculatieplan. Mensen kunnen via vragenlijst hun mening geven of zorgen uiten. Deze input neemt de gemeente mee in verdere planvorming.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief