Meer fietsongevallen met alcohol- en drugsgebruik

donderdag 1 december 2022

Er is een stijging te zien in het aantal fietsongevallen met alcohol en/of drugs in het spel. Maar liefst driekwart van alle verkeersslachtoffers die in 2021 verdovende middelen had gebruikt was een fietser. Dit blijkt uit het onderzoek van VeiligheidNL naar alcohol- en drugsgebruik onder verkeersslachtoffers op de Spoedeisende Hulp.

Fietsslachtoffers met ernstig letsel overhield en onder invloed was van verdovende middelen steeg met 84% in de afgelopen tien jaar. Bovengemiddeld, gezien het feit dat SEH-bezoeken in verband met ernstig letsel door een verkeersongeval waarbij gebruik van alcohol en/of drugs een rol speelde in dezelfde tijd met 71% steeg. 

In veruit de meeste gevallen ging het om alcoholgebruik, 98%. Bijna 6% had (ook) drugs gebruikt, en bijna 3% had alleen drugs gebruikt.

Niet alleen jongeren

De slachtoffers waren niet alleen jongeren. Meer dan de helft was tussen de 20 en 49 jaar oud. Driekwart van de ongevallen was eenzijdig, geen andere verkeersdeelnemers werden betrokken in het ongeval.

Naast fietsers die het grootste deel uitmaken van de slachtoffers, was 10 procent bestuurder van een personenauto en nog eens 10 procent was bestuurder van een brom- of snorfiets.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.