Gasthoofdredacteur Wil Botman

woensdag 5 december 2012
timer 2 min
'Het politieke proces in Brussel; een toonbeeld van democratie'

Mobiliteit vraagt om coördinatie, werkt dat?

Wat betekent het Europese mobiliteitsbeleid voor Nederland en wat betekent Nederland voor het Europese mobiliteitsbeleid? Discussies in ons land over de bevoegdheden van ‘Europa’ zijn actueler dan ooit. Het schrikbeeld van een Europees dictaat wordt graag ten tonele gevoerd. Van 2006 tot en met 2010 heb ik het genoegen gehad als directeur generaal van het Europese Bureau van de FIA (Federatie van automobielclubs ), het Europese beleid vanuit het perspectief van de gebruikers te kunnen beïnvloeden en het politieke proces van binnen te mogen meemaken. 

Ik heb het politieke proces in Brussel ervaren als een toonbeeld van democratie. In de voorstellen die de Europese Commissie doet, moet verplicht het standpunt van de verschillende gebruikersgroepen geïnventariseerd en meegewogen zijn. Zowel het Europees parlement als de ministerraden krijgen uitgebreid de gelegenheid hun inhoudelijke visie op de voorstellen te geven, waarna één van de ministerraden het voorstel goedkeurt. Een proces dat volstrekt anders loopt dan we in Nederland gewend zijn, met name door het proces waarmee het parlement zijn visie opstelt.

Op het gebied van mobiliteit is echter de vraag: wat zijn de bevoegdheden van Europa die zij, na instemming van de lidstaten, op diezelfde lidstaten kunnen toepassen? Voor veel onderwerpen op het gebied van mobiliteit is wetgeving niet mogelijk. Het enige gebied waarop dat wel kan is voertuiguitrustingseisen.  Dus niet op het gebied van verkeersregels, infrastructuur of innovatie; allemaal nationale bevoegdheden.

En toch poogt de Europese Commissie hierin een verbindende en richtinggevende rol te spelen, alleen al door het gezamenlijk formuleren van een visie zoals in het vorig jaar gepubliceerde ‘White Paper on Transport’ of ‘Witboek Transport (Vervoer 2050)’. Vanwege het grensoverschrijdende karakter vraagt mobiliteit om een gecoördineerde aanpak. In hoeverre dat in de praktijk werkt, leest u in de bijdragen in dit katern.

Wil Botman
Senior adviseur Public Affairs, ANWB, van 2006-2010 directeur generaal van het Europese Bureau van de FIA

 
Auteur: Joske van Lith

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.