Gasthoofdredacteur Arthur Noordhoek
‘Er is steeds meer specifieke kennis, creativiteit en inzicht nodig’
Wie zorgt voor het juiste licht op de juiste tijd en op de juiste plaats?
Licht, we staan er weinig bij stil. Toch bepaalt het in belangrijke mate wat we waarnemen en hoe we ons voelen. Openbare verlichting heeft tot doel de inrichting van de openbare ruimte bij duisternis zichtbaar te maken, zodat de verkeersveiligheid, sociale veiligheid en leefbaarheid worden bevorderd. De afgelopen decennia zijn we ons bewust geworden van de hoeveelheid licht die op straat staat, de lichtvervuiling en lichthinder die het momenteel in bepaalde situaties veroorzaakt en het energieverbruik voor de openbare verlichting.
In het eind 2013 afgesloten Energieakkoord is afgesproken dat openbare verlichting en verkeersregelinstallaties ten opzichte van 2013 20 procent besparing leveren in 2020 en 50 procent besparing in 2030. Op weg hier naartoe dient in 2020 minimaal 40 procent van de huidige installatie voorzien te zijn van energiemanagement en energiezuinige (led)verlichting.
Inmiddels hebben we met led een nieuwe technologie beschikbaar gekregen, die wezenlijk verschilt van eerdere oplossingen. Behalve dat deze technologie in steeds meer situaties een energiezuiniger alternatief biedt, zijn er al led-oplossingen beschikbaar waarbij de lichtkleur, intensiteit en de besturing aangepast kunnen worden. In combinatie met ICT ontwikkelen de verlichtingsinstallaties zich zo tot slimme lichtinstallaties, die zich aanpassen aan de wisselende lokale omstandigheden en wellicht de drager vormen voor andere faciliteiten die zorgen dat burgers veilig en tevreden over straat gaan.
Om tot een duurzame, veilige, aantrekkelijke en betaalbare inrichting van de openbare ruimte te komen is dan ook steeds meer specifieke kennis van de beschikbare technologieën en producten nodig, creativiteit voor de op te stellen concepten en ontwerpen en inzicht in de maatschappelijke effecten.
Als kennis- en expertisecentrum voor licht werkt het NSVV dan ook steeds meer samen met andere organisaties, zowel nationaal als internationaal, om objectieve en betrouwbare informatie te verzamelen en ontsluiten door aanbevelingen, richtlijnen en workshops.
Arthur Noordhoek
voorzitter Kernteam Outdoor NSVV, Vice-voorzitter IGOV, Projectleider/adviseur Licht gemeente Eindhoven
Arthur Noordhoekvoorzitter Kernteam Outdoor NSVV, Vice-voorzitter IGOV, Projectleider/adviseur Licht gemeente Eindhoven
Reactie plaatsen •