Amsterdam: Focus op het leveren van een echt maatschappelijke bijdrage
Sandra Groenendal, senior communicatieadviseur Uitstootvrije mobiliteit, Ruimte en Duurzaamheid, gemeente Amsterdam, in de thuiswerkkamer in Voorhout waar samenwerking een uitdaging op zich vormt in tijden van corona
Integraal werken: Verkeerskunde volgt in 2021 deskundigen die in hun gemeente werk maken van integraal werken. Hoe werkt dat in Amsterdam? In deze eerste aflevering de integrale wegdromen van Sandra Groenendal, senior communicatieadviseur Uitstootvrije mobiliteit, Ruimte en Duurzaamheid, gemeente Amsterdam.
Door Maarten Reith
Hoe integraal werkt de gemeente Amsterdam? Ad hoc of structureel?
"Over het algemeen vind ik dat de gemeente behoorlijk presteert op het gebied van integraal samenwerken. Binnen mijn domein maar ook daarbuiten zijn alle collega’s zich in ieder geval sterk bewust van de noodzaak tot integraal werken, om met één mond te praten, ook al zijn soms belangen schijnbaar tegengesteld. Uiteindelijk werken wij allemaal voor deze gemeente, voor de Amsterdammer. Het is een van de grootste uitdagingen binnen een grote organisatie als deze met evenzovele professionals om integraal werken goed ingebed te krijgen en houden."
Welke expertise brengt u in bij gemeentelijke integrale samenwerking?
"Ik ben allereerst een geboren en getogen Amsterdammer, en al woon ik hier al jaren niet meer, het blijft mijn stad. Verder ben ik een ervaren manager strategische communicatie en omgevingsmanagement met een groot netwerk, veel ervaring in de energiesector in zowel olie en gas als de duurzame energievormen als zon, wind en geothermie. Dus ik ken de uitdagingen van de duurzame ambitie van overheden goed en van alle kanten van het spectrum.
Bij Shell leerde ik hoe je moet opereren in een wereld die jou niet per se vertrouwt, zich geïntimideerd voelt door jou. Bruggen bouwen, verbinden, nooit opgeven en integraal werken met alle disciplines, bij Shell noemden we dat NTR teams, non-technical risk teams. Daar wisselden collega’s van alle disciplines informatie uit over een project of issue, waarna een strategie werd uitgezet of bijgesteld. Voorzitter van zo’n team is dan altijd een communicatie- of stakeholdermanager. Deze ervaring heeft mij geleerd altijd je oog op je doel te houden. Samenwerking, integraal werken en duidelijke communicatie zijn daarbij essentieel. Vertaald naar Amsterdam: houd je focus op het leveren van een echt maatschappelijke bijdrage aan klimaatdoelstellingen, je reputatie, omgevingsmanagement en de ontmoeting met je stakeholders. En boven alles, dient het de Amsterdammer in positieve zin?"
Welke specialismen zijn in Amsterdam betrokken bij de integrale aanpak van mobiliteitsvraagstukken?
"Alle disciplines zijn vertegenwoordigd, van experts in laadinfrastructuur, milieuzones, projectmanagement, stadslogistiek tot communicatie. Andere expertises lenen wij intern in, zoals gedragskundigen. Wij werken, vanuit de doelststellingen van het Actieplan Schone Lucht binnen Uitstootvrije mobiliteit, nauw samen met andere afdelingen, zoals Kades en Bruggen. Ook werken wij vanuit de inhoud samen met onder meer de woordvoerders van de wethouders. Integrale afstemming en samenwerking zijn altijd primair in het proces."
Leidt integraal samenwerken tot het ontstaan van integraal specialisme, bijvoorbeeld duurzaamheidsexpertise? Heeft dat voordelen en/of nadelen?
"Het ontstaan van duurzaamheidsexpertise is naar mijn indruk een groot bijkomend voordeel van deze manier van werken. Voor de organisatie op de langere termijn en voor de stad is het verwerven en behouden van kennis op het gebied van uitstootvrije mobiliteit een belangrijke voorwaarde voor het verwezenlijken van de ambities van het Actieplan Schone Lucht."
Kunt u een voorbeeld geven van een geslaagde integrale (droom)aanpak op het gebied van mobiliteit in Amsterdam?
"Zeker! Dan noem ik de totstandkoming van de Laadvisie. Integrale samenwerking met vele interne maar ook externe partijen heeft uiteindelijk geleid tot een goed samenhangend beleid en dito uitvoeringsstrategie. In gemeenteland noemen velen dit plan een voorbeeld van innovatief werken en creatieve oplossingen. Denkkracht die je alleen in integraliteit kunt bereiken."
Zijn er ook aandachtspunten bij integraal werken?
"Houd altijd je oog op de bal, verlies nooit je doel uit het oog, blijf kijken naar wat je verenigt en niet naar wat je scheidt en wees voorbereid op weerstand. Het samenwerken met professionals vergt energie en tijd, maar is het vertrouwen er eenmaal dan kun je ook prachtige dingen bereiken."
Reactie plaatsen •