In deze rubriek behandelen we vragen van weggebruikers over verkeerskundige situaties. We leggen deze vraag voor aan Rijkswaterstaat, maar zijn ook benieuwd of u dit probleem in uw gemeente tegen bent gekomen en hoe u dit zou oplossen. Reageer!
Vraag: de heer J. Huppertz, Bocholtz
Langs veel autowegen zoals de A79 tussen Maastricht en Heerlen zijn er zonnepanelen geplaatst. De functie hiervan is mij niet duidelijk. Wel vind ik het komisch dat er geen rekening mee is gehouden dat er ook nog zon op moet schijnen. De panelen zijn weliswaar op het zuiden gericht, maar langs genoemde weg staan diverse palen gericht op een bosrand. Uit ervaring weet ik dat deze panelen nauwelijks energie produceren onder de genoemde omstandigheden (er schijnt nooit direct zonlicht op de panelen). De kans dat deze panelen bijdragen aan energiebesparing en milieuontlasting is minimaal. Eerder is de productie van de panelen meer belastend voor het milieu geweest, dan de haalbare CO2-reductie.
Antwoord: Rijkswaterstaat
De zonnepanelen voorzien de telpunten van stroom. Deze systemen meten met behulp van detectielussen in het wegdek het aantal voertuigpassages en per passage de snelheid en de categorie van het voertuig (vrachtwagen, personenwagen, enz.) Deze gegevens worden verzameld voor het leveren van nauwkeurigere verkeersinformatie door de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW). Hiertoe is een groot aantal telpunten langs de diverse rijkswegen geïnstalleerd. In de meeste gevallen met een zonnepaneel. De telpunten liggen vaak ver verwijderd van de bebouwing waardoor het aanleggen van een vaste stroomvoorziening zeer hoge kosten met zich meebrengt. De installaties verbruiken maar zeer weinig energie. Het gebruikte zonnepaneel heeft dan ook overcapaciteit. Daarnaast hoeft de nieuwe generatie zonnepanelen niet meer direct in het zonlicht te staan. Gewoon daglicht is voldoende om de installatie te voeden. Ook in de winter, wanneer er dus weinig zonlicht is maar de panelen minder bedekt staan door de bosrand, moet het zonnepaneel voldoende energie leveren. Uiteraard worden er accu’s gevoed door de zonnepanelen. De toekomst zal moeten uitwijzen of bovenstaande ook daadwerkelijk uit gaat komen.
Auteur: Margriet Verhoog
Reactie plaatsen •