Jim Walda is interim-manager bij de gemeente Rotterdam, Vincent Raaphorst is productmanager parkeren. Beiden houden zich intensief bezig met inclusief parkeren in de stad en we spreken elkaar over hoe de gemeente de P+R Meijersplein heeft ingericht heeft als parkeerplek voor iedereen.
Parkeren voor iedereen op P+R Meijersplein

Foto: Shutterstock
De gemeente Rotterdam heeft een uitvoeringsagenda P+R vastgesteld, met maatregelen om de P+R-terreinen in en rond de stad aantrekkelijker en vindbaarder te maken. “Daar zijn we vanuit verschillende vakgebieden mee bezig”, vertelt Raaphorst. “Zo zijn we momenteel bezig met het introduceren van groeps-combitickets in samenwerking met de RET, maar we willen ook dat bepaalde doelgroepen een parkeerplaats kunnen reserveren en dat de P+R beter gevonden wordt. Er kunnen namelijk meer bezoekers gebruik van maken; zeker als het gaat om andere reizigers dan de forenzen.”
Gezinnen, stellen en meer
Doel van de campagne is dus om meer mensen bij de P+R te laten parkeren, zodat ze niet de binnenstad in hoeven te rijden met de auto. “Hoe krijgen we dat gezin dat voor een dagje de stad in wil, of dat stelletje dat naar de bios gaat, op de P+R?” De gemeente bedacht een pakkende marketingcampagne ‘SUP+R makkelijk parkeren’ en een aantal klantvriendelijke maatregelen. Zo zijn er op het Meijersplein lichtgroene parkeerplekken gecreëerd speciaal voor gezinnen. Raaphorst: “Het is best een groot terrein en als je dan helemaal achteraan moet parkeren, de kinderwagen nog moet pakken en met de kids naar de metro moet lopen, dan is dat een onprettige parkeerbeleving. Daarom zijn de gezinsvakken dichter bij het metrostation. Je ziet dat daar door de bewuste doelgroep ook gebruik van wordt gemaakt.”
Een andere doelgroep betreft vrouwelijke parkeerders die het onprettig kunnen ervaren om bij het Meijersplein op een meer afgelegen stuk te parkeren; met name in de avonduren. Walda: “We hadden niet verwacht dat de media daar op zouden focussen, maar dat gebeurde wel, ook al is het maar een klein onderdeel van de campagne. Een aantal parkeervakken is er als pilot voorzien van roze lijnen en een roze tegeltje. Deze vakken zijn goed verlicht en liggen dichtbij het metrostation, om zo het gevoel van veiligheid te verhogen. We vingen namelijk vooraf signalen op dat mensen de P+R locaties buiten de kantooruren om als onveilig kunnen ervaren, en daar moesten we wat mee. Overigens blijkt uit de cijfers niet dat het Meijersplein onveilig ís, maar alleen dat dit gevoel bestaat.”
De reacties op de pilot waren uiteenlopend. Raaphorst: “Uit enquêtes en interviews in de media bleek dat veel mensen het initiatief waardeerden en het als een goed idee zagen. Tegelijkertijd waren er ook mensen die zich afvroegen of dergelijke maatregelen wel nodig waren, of zich er juist ongemakkelijk bij voelden. Belangrijk om te benadrukken is dat de speciale parkeerplekken niet verplicht waren om te gebruiken, maar juist een extra optie boden binnen het bredere concept van klantvriendelijk parkeren. Dit past binnen onze bredere aanpak om de algehele parkeerbeleving te verbeteren en nieuwe bezoekers aan te trekken. Extra sfeerverlichting rond de feestdagen en goed gemarkeerde gezins- en mindervalidenplekken droegen hier ook aan bij.”
Verrassend: ov-kaartje
Raaphorst: “Daarnaast hebben we tijdens de pilot mensen actief benaderd op het parkeerterrein om hun ervaring te peilen. Dit gebeurde onder andere door collega’s van onze interne afdeling Publiekszaken, die ter plekke met bezoekers in gesprek gingen. Een verrassend element in de actie was de uitdeling van gratis ov-kaartjes voor de RET. Dit was vooraf niet gecommuniceerd, waardoor het voor bezoekers als een aangename verrassing kwam: een beloning voor het kiezen van deze parkeermogelijkheid en meteen een prettige kennismaking met het ov als aanvulling op de reis. Dit soort acties versterken niet alleen de klanttevredenheid, maar bieden ook waardevolle inzichten voor toekomstige campagnes.”