Het KiM presenteert het programma voor 2022
Dinsdag 11 januari 2022 heeft het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid zijn programma voor 2022 gepresenteerd. In dit programma staan nieuwe projecten die in 2022 zullen starten en doorlopende projecten uit voorgaande jaren.
Het komende jaar zal het KiM zich door middel van onderzoeksprojecten, ‘kennis-aan-tafel’ en signalering bezighouden met verschillende actuele thema’s. Maatschappelijke ontwikkelingen zorgen ervoor dat er steeds opnieuw en met een frisse blik naar deze de verschillende waarden van de mobiliteit gekeken moet worden. Welke waarde krijgt bereikbaarheid wanneer je het afzet tegenover verkeersveiligheid of duurzaamheid?
Bereikbaarheid
Op het gebied van bereikbaarheid staat een aantal interessante onderzoeken op de planning. In het programma van 2022 is ruimte voor onderzoeken over mobiliteitsarmoede en over de bereikbaarheid van Nederlanders met een migratieachtergrond. Daarnaast gaat het KiM onderzoeken welke waarde we geven aan bereikbaarheid. Een hernieuwde blik op dit thema zorgt mogelijkerwijs voor een nieuw afwegingskader voor infrastructurele projecten.
Duurzame mobiliteit
Nederland staat voor een enorme klimaatopgave. Zo moet de CO2 uitstoot voor 2030 gereduceerd zijn met 55% ten opzichte van 1990 en moet de Nederlandse infrastructuur worden aangepast aan steeds extremere weersomstandigheden. Er zijn innovatieve oplossingen nodig om deze uitdaging aan te gaan. Het komende jaar zal het KiM onderzoeken uitvoeren over MaaS en Smart Mobility oplossingen. Een onderzoek om naar uit te kijken is het onderzoek dat zal worden uitgevoerd naar de kosteneffectiviteit van het Electric Road System. Het Electric Road System maakt het in de toekomst mogelijk om energie over te dragen tussen weg en voertuig.
Corona-vraagstukken
De coronapandemie zorgt naast trendbreuken en onzekerheid ook voor nieuwe vraagstukken. Wat is bijvoorbeeld het toekomstige effect van thuiswerken? Welk effect heeft de coronapandemie op het goederenvervoer? Wat zijn de gevolgen voor de lucht- en scheepvaart? Ook zijn we tijdens de pandemie steeds meer ‘ommetjes’ gaan maken, mede daarom is het voor Het KiM interessant om het komende jaar meer inzicht te vergaren over de voetganger.
Een nieuw kabinet en het bijbehorende nieuwe regeerakkoord kunnen er mogelijk voor zorgen dat sommige thema’s een andere prioritering krijgen of dat er nieuwe onderzoeksvragen ontstaan. Ook de ontwikkelingen rondom het coronavirus zorgen voor onzekerheid.
Klik hier voor het volledige programma van het KiM.
Reactie plaatsen •