Gasthoofdredacteur Bo Boormans
‘Mobiliteit’ wordt niet méér dan een ‘specialisatie’ binnen ‘Built Environment’, weliswaar een brede opleiding, maar met minder verkeersspecifieke kennis dan wij gewend zijn
Lifelong learning stelt hoge eisen aan opleidingen: alles moet anders
Het idee lijkt eenvoudig: als je (hbo-)verkeerskundige wil worden volg je een hbo-opleiding verkeerskunde. Maar een hardnekkig probleem is dat veel te weinig 17- en 18-jarigen de charmes van ons mooie vakgebied herkennen. ‘Te weinig sexy’, heet dat. Mede daarom is de term ‘verkeerskunde’ door de opleiders enkele jaren geleden al ingeruild voor ‘mobiliteit’, en vanaf 2015 wordt het nog erger. Als gevolg van een forse reorganisatie van het aantal hbo-opleidingen in Nederland wordt ‘mobiliteit’ dan niet méér dan een ‘specialisatie’ binnen de opleiding Built Environment. Weliswaar een brede opleiding, met veel aandacht voor ruimtelijke ordening, planologie en stedenbouw, maar met aanmerkelijk minder verkeersspecifieke kennis dan wij gewend zijn. Voor verkeerskunde kies je voortaan pas later in je carrière.
En daardoor wordt een trend versterkt die momenteel al duidelijk zichtbaar is: verkeerskunde wordt een vakgebied voor zij-instomers met een aanpalende hbo-opleiding of voor doorstromende mbo-ers. Verkeerskunde studeer je straks in de avonduren, naast een baan, in een levensfase waarin tijd schaars is. Het wordt volwassenenonderwijs, functie- of zelfs taakgericht en zonder financiële bijdragen van de overheid. Meer maatwerk in een wereld die steeds complexer wordt maakt het niet eenvoudiger voor opleiders. Zij zullen nog nadrukkelijker moeten samenwerken met het werkveld, de werkgevers. Die gaan betalen, en dus bepalen.
Het vraagt om efficiënt onderwijs, e-learning, competentiegericht en met een erkend niveau. De focus binnen het verkeerskunde onderwijs verschuift van breed en integraal naar gespecialiseerd en verdiepend. Dit is al gebeurd met thema’s als verkeersregeltechniek, openbaar vervoer en parkeren. Andere zoals verkeersontwerp en verkeersveiligheid zullen spoedig volgen. Toekomstmuziek? Niets is minder waar, de transitie is volop gaande.
Bo Boormans
Directeur DTV Consultants
Auteur: Margriet Verhoog
Reactie plaatsen •