Vervoerregio Amsterdam start met uitdelen van gratis ov-kaarten aan lage inkomens

maandag 8 mei 2023

foto: Shutterstock

In de regio Amsterdam is het nu mogelijk om acht gratis ov-kaarten aan te vragen per adres voor mensen die deze het meest nodig hebben. Deze actie is opgezet in samenwerking met vervoerders GVB, EBS en Connexxion. De kaarten zijn geldig voor 1,5 uur reizen in veertien gemeenten in de regio en zijn bedoeld voor huishoudens met een inkomen van maximaal 130 procent van het minimuminkomen. Deze actie is opgezet als een tegemoetkoming vanwege de stijging van de tarieven voor het openbaar vervoer in 2023.

De actie is bedoeld voor mensen met een laag inkomen die zich geen openbaar vervoer kunnen veroorloven. Het gaat om mensen met een inkomen van maximaal 130 procent van het minimuminkomen. Dit zijn vaak mensen die ondersteuning krijgen van organisaties zoals de Voedselbanken, kringloopwinkels en andere maatschappelijk betrokken organisaties. Mensen die hiervoor in aanmerking komen, kunnen vanaf 8 mei gratis ov-kaarten aanvragen via gratis-ov.nl.

Wat houdt de actie in?

Per adres kunnen huishoudens acht gratis ov-kaarten aanvragen, die elk anderhalf uur geldig zijn. De kaarten zijn geldig in de bus, tram en metro, in veertien gemeenten van de Vervoerregio. Welke gemeenten dat zijn en welke lijnen hier precies onder vallen, staat op gratis-ov.nl. Deze actie is bedoeld als een tegemoetkoming vanwege de stijging van de tarieven voor het openbaar vervoer in 2023. Deze tarieven zijn gemiddeld met 7,24 procent gestegen vanwege hogere energiekosten, lonen en hoge inflatie. Voor huishoudens met de laagste inkomens kan het openbaar vervoer hierdoor buiten bereik komen. Daarom heeft de Vervoerregio in november 2022 vijf miljoen euro vrijgemaakt om ruim 730.000 kaartjes te verdelen in samenwerking met de vervoerders GVB, EBS en Connexxion.

Reactie van de voorzitter van de Vervoerregio

Melanie van der Horst, voorzitter van de Vervoerregio, is blij dat de gratis ov-kaarten kunnen worden uitgedeeld. Ze roept mensen op om deze kaarten te bestellen voor broodnodige reizen of een uitje met het gezin. Ze realiseert zich dat het helaas geen structurele oplossing is voor de stijgende tarieven, maar ze hoopt hiermee toch een bijdrage te leveren aan huishoudens die het moeilijk hebben. Intussen blijft ze bij het Rijk erop aandringen om de btw op ov-kaartjes af te schaffen.

Ambassadeurs

Om ervoor te zorgen dat de kaarten terechtkomen bij de mensen die ze het meest nodig hebben, heeft de Vervoerregio 2 ambassadeurs in Amsterdam aangesteld. Deze ambassadeurs zijn verantwoordelijk voor het onder de aandacht brengen van de kaarten bij de doelgroepen, zoals ouderen en mensen met een beperking. Zij werken nauw samen met lokale organisaties en instanties om de kaarten zo effectief mogelijk te verspreiden. Daarnaast zullen de ambassadeurs ook fungeren als aanspreekpunt voor vragen en opmerkingen over de kaarten en het openbaar vervoer in het algemeen. Hierdoor kunnen eventuele knelpunten snel worden gesignaleerd en opgelost.

De Vervoerregio hoopt met deze maatregelen het gebruik van het openbaar vervoer onder kwetsbare groepen te stimuleren en de mobiliteit en zelfredzaamheid van deze groepen te vergroten.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief