Voorbeeldgedrag wenselijker dan dwingende regelgeving

vrijdag 26 juni 2009

Veel bedrijven hebben reeds maatregelen ingevoerd om het aantal filekilometers in de spits terug te brengen: van thuiswerken tot flexplekken tot mobiliteitspassen. In deze rubriek een voorbeeld: Twynstra Gudde Adviseurs en Managers.

Twynstra Gudde stimuleert al 25 jaar haar medewerkers om slimmer te reizen. Naast een lease-auto beschikken alle adviseurs over een NS-Businesscard. Twynstra Gudde was het eerste bedrijf dat hiertoe overging en scoort het hoogst van alle bedrijven wat betreft het aantal treinreizen dat door haar medewerkers met de NS Businesscard wordt gemaakt.

 

Verder zijn de werktijden flexibel in te vullen en zijn de twee kantoren van Twynstra Gudde in Amersfoort en Den Haag op loopafstand van het station. De inrichting van de kantoren sluit daarbij aan: er zijn geen vaste werkplekken meer. De vierkante meters die daarmee zijn vrijgekomen worden gebruikt voor vernieuwende workshopruimten en ontmoetingsruimten, zoals een café, keukens en huiskamers.

 

Bij het investeren in maatregelen die slim reizen faciliteren staan de opbrengsten voorop. Wat levert het op in termen van comfort, effectieve werktijd en een betere balans werk-privé?

 

De laatste jaren verschuift de aandacht steeds meer van technische oplossingen richting het creëren van bewustwording en gedragsverandering bij medewerkers. Tijdens de Filevrije Dag was er tijdens de lunch een discussiebijeenkomst over mobiliteit. De deelnemers waren het er al snel over eens dat het bij de aanpak van de fileproblematiek in de eerste plaats gaat om een cultuuromslag. Medewerkers moeten gaan nadenken voordat ze dagelijks klakkeloos in de auto stappen (‘Kan ik ook met het openbaar vervoer? Dan kan ik de stukken nog even doornemen.’). Voorbeeldgedrag is daarbij wenselijker dan dwingende regelgeving.

 
Auteur: Joske van Lith

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.