Van afspraken naar cultuuromslag

vrijdag 26 juni 2009

Taskforce zette mobiliteitsmanagement in beweging. En nu?

Door: Lars Lutje Schipholt, TFMM

Vorig jaar toonde de Taskforce Mobiliteitsmanagement (TFMM) zich het voertuig om werkgevers, overheden, sociale partners en andere betrokkenen gezamenlijk in beweging te krijgen. Een beweging die heeft geleid tot vrijwillige - maar niet vrijblijvende - afspraken om het aantal autokilometers in de spits met minimaal 5 procent te reduceren, met een vergelijkbaar effect op de milieu-uitstoot. De volgende stap is een onherroepelijke cultuuromslag.   

 

Tot nu blijkt deze aanpak succesvol: mobiliteitsmanagement staat op de kaart en vele betrokkenen zijn enthousiast aan de slag gegaan. Zij hebben het afgelopen jaar niet alleen veel tijd, geld en energie geïnvesteerd, maar zijn zich er ook van bewust geworden dat het echte werk nu pas gaat beginnen. Want mooie voornemens zijn eenvoudig te maken, ze uitvoeren en het doorpakken van de positieve lijn is een ander verhaal. De uitdaging is om bestaande gedragspatronen structureel te doorbreken. Zo kan een echte cultuuromslag worden gerealiseerd en kunnen daadwerkelijk resultaten worden geboekt.

 

De kerngedachte die de TFMM hierbij hanteert was en blijft om de alternatieven voor autogebruik in de spits zo aantrekkelijk mogelijk maken. Onder het motto ‘slim werken = slim reizen’ worden automobilisten verleid om op een ander moment naar een andere plek, op een andere manier of zelfs helemaal niet te reizen. De TFMM faciliteert dit proces op verschillende niveaus en manieren. Maar uiteindelijk zullen werkgevers en werknemers de denkomslag zelf moeten maken. De TFMM biedt hierbij concrete handvatten, bijvoorbeeld door kennis uit te wisselen in grootschalige en kleinschalige bijeenkomsten en ‘best practices’ te verspreiden. Verder werkt de TFMM op landelijk niveau aan de implementatie van de aanbevelingen op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Concreet houdt dit in dat mobiliteitsmanagement daadwerkelijk onderdeel wordt van de arbeidsvoorwaarden die werkgevers hun werknemers bieden. De vakbonden bereiden hiertoe in samenwerking met de werkgeversverenigingen een campagne voor. Ook zijn er verschillende pilots: bijvoorbeeld rondom de koppeling tussen wonen en werken, mobiliteitsscans voor het MKB en ‘digitale mobiliteit’. Naast het landelijke spoor blijft de TFMM ook regionaal opereren. Met de - door het Kabinet - beschikbaar gestelde middelen kan een groot deel van de afspraken die in de zes voorbeeldregio’s zijn gemaakt, nu in de praktijk worden gebracht. Verder hebben inmiddels verschillende nieuwe stedelijke regio’s het thema mobiliteitsmanagement opgepakt, zoals de Drechtsteden en Twente.

 

2009 belooft een spannend jaar te worden voor de TFMM. De opdracht is nu: ‘van denken naar doen’. Wanneer alle betrokken partijen op dezelfde constructieve wijze als afgelopen jaar blijven samenwerken, kan dit nog mooie resultaten opleveren.

 

Meer informatie:

Voor meer informatie over de Tasforce kunt u contact opnemen met Lars Lutje Schipholt, lls@inno-V.nl, tel. (020) 423 13 23, of via www.tfmm.nl, waaronder een overzicht van de deelnemende partijen.

 
Auteur: Joske van Lith

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.