Tovergroen overschrijdt de Brabantse provinciegrens

vrijdag 26 juni 2009
Do
Door: Karin Broer

Tovergroen, langer groen voor vrachtwagens, wordt op nog tien locaties rond de vijf Brabantse steden geïnstalleerd en zet intussen ook voet aan de grond buiten de Brabantse bakermat. Het systeem verbetert de doorstroming, de verkeersveiligheid en zorgt voor minder geluidsoverlast en uitstoot, zo blijkt.

 

De verkeerstechnische uitvinding met de spannendste naam is ongetwijfeld TOVERgroen. Het staat voor TOepassen Voorzieningen voor vrachtverkeER. Eigenlijk is het gewoon een aanpassing op de VRI. Het systeem detecteert het vrachtverkeer zo’n 300 meter voor de stopstreep en zorgt ervoor dat het verkeerslicht langer groen blijft. Om deze service zichtbaar te maken en het verkeer niet uit te nodigen om juist harder te gaan rijden, is op enige afstand van de verkeerslichten een informatiepaneel geplaatst. Dit laat zien of het vrachtverkeer is gezien en of het licht wel of niet op groen wordt gehouden.

De provincie Noord-Brabant begon eind 2002 met een eerste experiment op de N261 en de N629. In 2004 werd het experiment geëvalueerd. Tovergroen bleek positieve uitwerking te hebben op de doorstroming, maar ook op de verkeersveiligheid. Het kwam minder voor dat vrachtauto’s net door rood reden. Minder stoppen en optrekken van de vrachtwagens leidde bovendien tot minder uitstoot en minder geluidsoverlast. Wel bleek dat verkeer op de zijwegen iets langer moest wachten.

Na de positieve evaluatie volgde een uitbreiding met tien locaties in 2007 en nu met nog eens tien. De laatste uitbreiding kost 184.000 euro aan elektronische borden en 90.000 voor de aanpassing van de VRI’s.

Tovergroen is vooral geschikt op kruisingen met een duidelijke hoofdstroom rechtdoor en weinig verkeer uit de kruisende richtingen. Bij de provincie Noord-Brabant houden ze twee vuistregels aan voor invoering: het aandeel van het vrachtverkeer moet meer zijn dan 5 procent en van het vrachtverkeer moet 90 procent rechtdoor gaan. 

Tovergroen wordt intussen ook in andere provincies toegepast: Zeeland, Overijssel en Zuid-Holland. Ook in deze laatste provincie zijn de ervaringen positief en wordt het aantal locaties uitgebreid, meldt Berend Feddes, senior medewerker dynamisch verkeersmanagement van de provincie Zuid-Holland. Net als in Brabant vindt men in Zuid-Holland tovergroen alleen nuttig op kruispunten met een duidelijke hoofdstroom. ‘Bij kruispunten met een meer gelijkmatige belasting of veel afslaand vrachtverkeer zie je de borden weinig gaan branden. Er zijn dus niet overal en altijd geschikte ‘tovergroen-momenten’ in de verkeersregeling.’

 

 
Auteur: Joske van Lith

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.