Subsidies voor verduurzamen bouwmachines

dinsdag 6 december 2022

Het kabinet komt volgend jaar met subsidies voor uitstootvrije machines in de bouw. Maar liefst 60 miljoen euro is er beschikbaar voor bouwbedrijven om over te stappen op bijvoorbeeld elektrische hijskranen, betonmixers op waterstof of graafmachines op batterijen. Deze machines stoten geen uitlaatgassen uit en dus ook geen stikstof. Staatssecretaris Heijnen publiceert haar besluit vandaag in de Staatscourant. Ook ondernemers die vrachtwagens zonder uitlaatgassen willen rijden komen in aanraking voor subsidiemogelijkheden.

Staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat): “We weten allemaal dat stikstof een probleem is, ook voor de bouw. Met uitstootvrije machines helpen we dat probleem steeds verder de wereld uit. Ik weet dat de bouw graag wil, want vorig jaar was de subsidiepot binnen één dag leeg. Daarom stop ik er komend jaar fors meer in, want ik wil echt meters maken met de sector. Op weg naar een bedrijvige bouwplaats, maar zonder stikstof en uitlaatgassen”.

Schone oplossingen stikstof

De uitspraak van de Raad van State over Porthos heeft de noodzaak om duurzamer te bouwen extra onderstreept. De bouwsector en het kabinet willen allebei. Daarom kunnen bouwers subsidie ontvangen als ze een schone bouwmachine aanschaffen, of bij de ombouw van een vervuilende bouwmachine naar een schone. Het plaatsen van katalysatoren, waarin veel vuile stoffen worden opgevangen zodat ze niet langer in de lucht eindigen, zijn ook subsidiemogelijkheden.

Bouwmaterieel op waterstof of batterijen is vaak duurder dan materiaal dat op bijvoorbeeld diesel draait. Bouwers kunnen met subsidie tot maximaal 40% van het prijsverschil met diesel vergoed krijgen. Kleinere ondernemers hebben recht op een hoger percentage dan grote bedrijven zodat het MKB ook wordt geholpen bij de overstap. De bouw moet over op stikstofvrij materiaal om überhaupt te kunnen blijven bouwen. Het kabinet heeft besloten om 400 miljoen euro extra uit te trekken om schoon en emissieloos te bouwen. 

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.