Steeds meer particulieren kiezen voor een elektrische auto

woensdag 16 maart 2022

Uit een analyse van de Koninklijke RAI Vereniging en BOVAG blijkt dat steeds meer particulieren kiezen voor een elektrische auto. In 2021 groeide het aandeel particulier in de EV-registraties naar 21 procent. Volgens BOVAG en RAI is de groei te danken aan de invoer van de particuliere aanschafsubsidie en het betaalbaarder worden van elektrische personenauto’s.

Steeds meer particulieren schaffen een elektrische auto aan. Vergeleken met de periode 2015 t/m 2019 is het aandeel in 2021 bijna verdubbeld. Waar in 2019 het aandeel ‘particulier’ in de EV-registraties nog op 12 procent lag is dat percentage in 2021 uitgegroeid tot 21 procent.

De groei is waarschijnlijkheid te verklaren door de particuliere aankoopsubsidie die per juli 2020 is ingegaan. Naast de aankoopsubsidie heeft het ook meegeholpen dat er steeds meer betaalbare modellen op de markt geïntroduceerd worden. In 2016 moest de consument gemiddeld €79.000,- betalen voor een volledig elektrische auto, in 2021 is die prijs gedaald naar €51.000. Naar alle waarschijnlijkheid worden er de komende jaren nog meet betaalbare elektrische auto’s geïntroduceerd en zal het aandeel particuliere EV-registraties daardoor nog verder groeien.

Verwachting voor 2022

Ook in 2022 kunnen particulieren gebruik maken van een aankoopsubsidie. De Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) bestaat uit een budget van bijna 92 miljoen euro. Van dit budget is 71 miljoen euro voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto en ruim 21 miljoen voor de aanschaf van een tweedehands elektrische auto. Tot 3 maart is er al voor ruim 40 miljoen euro aan subsidie aangevraagd, dat staat gelijk aan ongeveer 12.000 nieuwe elektrische auto’s. Het is van groot belang dat ook de markt voor tweedehands elektrische auto’s gaat groeien, op die manier wordt elektrisch rijden voor nog meer particulieren betaalbaar en kan nog meer CO2-winst worden behaald.

Bron: BOVAG

Bron: Shutterstock

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.