Noord-Holland ziet hyperloop wel zitten

dinsdag 14 april 2020

In opdracht van de provincie Noord-Holland heeft Hardt Global Mobility een verkennend onderzoek naar de kansen van hyperlooptechnologie afgerond. De uitkomsten bieden volgens gedeputeerde Jeroen Olthof reden tot vervolgonderzoek.

Hyperloop is een transportsysteem waarbij mensen en goederen via een luchtdrukbuis op zeer hoge snelheid - tot 1000 kilometer per uur -  vervoerd kunnen worden. Het concept wordt in Nederland ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Hardt Hyperloop, bestaande uit voormalig studenten van de TU Delft.

Lees ook: Provincie Noord-Holland gaat samenwerken met Hardt Hyperloop

Hardt onderzocht welke rol hyperloop kan spelen bij een ontwikkeling, waarbij de groei van het aantal inwoners en bedrijven tot 2040 zoveel mogelijk in en rond Amsterdam wordt opgevangen. Er is gekeken naar het effect van snelle hyperloop-verbindingen vanaf Amsterdam op 5 routes: naar Groningen, Den Haag, Düsseldorf, Frankfurt en Parijs.

Resultaten

De hyperloop kan Amsterdam niet alleen met de rest van Nederland, maar met heel Europa verbinden. Uit de resultaten blijkt dat de komst van een hyperloop goed is voor de economie van de metropoolregio Amsterdam. Belangrijke economische gebieden, zoals het Duitse Ruhrgebied zijn van deur-tot-deur binnen een uur te bereizen. Daarmee komen woon-werkafstanden in een heel ander perspectief te staan.

Door korte-afstandsvluchten te vervangen door een hyperloop-verbinding is het voor Schiphol mogelijk op een duurzame manier internationale routes naar Düsseldorf, Frankfurt, Brussel of Parijs aan te bieden. Als dat deel van de korte-afstandsvluchten komt te vervallen, biedt dit meer ruimte voor langere (intercontinentale) vluchten.

Vervolg

De hyperloop biedt de Noord-Holland veel mogelijkheden. Gedeputeerde Olthof: “We weten dat mensen bereid zijn om voor hun werk van deur-tot-deur maximaal één uur te reizen. Met zo’n supersnelle hyperloop wordt het ineens mogelijk om binnen die tijd veel grotere woon-werkafstanden af te leggen.”

Daarom gaat de provincie de komende tijd samen met andere partijen verkennen of er een vervolgonderzoek naar de hyperloop moet komen.

Hyperloop in Nederland

Hardt won in 2017 de SpaceX-competitie van Elon Musk en bouwde vervolgens een testfaciliteit op de campus van de TU Delft, de eerste van Europa. Eind 2019 werd bekend dat de provincie Groningen een Europees Hyperloop Centrum (EHC) gaat bouwen. Dit is ook een intiatief van Hardt.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.