Integratie van gedragskennis, daar gaat het om
Gasthoofdredacteur Jos VrielingDocent mobiliteit en gedrag, NHLStenden
Verkeerspsychologie draait vooral om het perspectief: dat van een rennend kind op de stoep, een puber op e-bike, een al dan niet vermoeide zakelijk rijder in een leaseauto, een ervaren vrachtwagenchauffeur of oudere motorrijder. We kennen ze allemaal. Maar kunnen we ons daadwerkelijk in hen verplaatsen, of zoals vaak gezegd: kruipen in de huid van..?
Tijdens mijn colleges laat ik altijd een grappig, maar treffend filmpje zien van een - volgens de ontwerper intelligent, maar voor weggebruikers onbegrijpelijk - omleidingsbord. Waarom? Het raakt de essentie van verkeerspsychologie: door communicatie of weginrichting moet in één oogopslag duidelijk zijn wat van - al dan niet specifieke groepen - weggebruikers wordt verwacht!
Door te leren redeneren vanuit de kenmerken van allerlei groepen weggebruikers draagt de verkeerspsychologie bij aan het verbeteren van de verkeersveiligheid. Typische vragen zijn dan: hoe bewust zijn weggebruikers van hun rijtaak én van de verantwoordelijkheden die die taken met zich meebrengen? Of, met deze kennis onder de arm: hoe gaan wegbeheerders, handhavers en de voertuigindustrie hiermee om?
Voor de invulling van dit themadossier hoefde ik niet lang te zoeken. Elk jaar coördineer ik de minor Traffic Psychology voor studenten en cursisten uit het hele land. De thema’s in deze minor komen in de pagina’s hierna aan de orde: integratie van de drie E’s (education, engineering and enforcement), de 'rol' van menselijk gedrag bij en vertrouwen in voertuigtechniek. En, meer generiek, de vraag of en hoe gedragskennis een plek krijgt binnen de verkeerskunde en onderwijs. De geïnterviewden zijn expert op elk van deze thema’s en doen er enthousiast verslag van.
Hoewel er niet één antwoord op deze deelthema’s is, draagt met name integratie van kennis uit alle werkvelden in verkeersveiligheidsland, hier nadrukkelijk aan bij. Gelukkig vindt deze integratie steeds beter plaats, zoals tijdens de jaarlijkse VerkeersGedragdag. Let op: 7 april: www.deverkeersgedragdag.
En, als opmaat naar deze dag integreren de gedragsspecialisten in dit thema en de weggebruikers uit het ANWB-panel hún kennis al tijdens het Verkeerskunde-webinar Gedrag op 31 maart van 9-11 uur: www.verkeerskunde.nl/webinar/gedrag
Ik hoop u die ochtend als voorzitter te verwelkomen en te ontmoeten!
Klik hier voor een discussie rond de lessen minor lessen in tijden van corona
Reactie plaatsen •