Frank Aanhane: Prijsbeslissingsmodel voor parkeerlocaties

donderdag 20 december 2018
timer 2 min
“V
“Voor mijn afstudeerscriptie liep ik stage bij ParkBee en ontwikkelde er een model dat de optimale prijs per geografische parkeerplaats berekent. Het model geeft antwoord op de vraag wat ten gunste van ParkBee de optimale prijsbeslissing is voor de parkeerplaatsaanbieder en de bestuurder die wil parkeren op de parkeerplaats. Het is een bruikbaar model voor het ParkBee-concept, dat onbenutte parkeerruimte van organisaties via een platform aanbiedt aan parkeerders.

Om  inzicht te geven in de optimale prijsbeslissing heb ik een model gebouwd op basis van een multi nominal logit-model. Dit model vergelijkt meerdere parkeermogelijkheden op een bepaald moment in een bepaald gebied op basis van verschillende parameters. Deze parameters zijn bepaald op basis van gedragsonderzoek. 

 

Het model is geschat op vijf casestudies, waarin het parkeergedrag is onderzocht. Uit verdere analyses op één casestudie bleek dat niet zozeer verschillende typen bestuurders, maar verschillende gebieden hun eigen bestuurdersgedrag hebben. Deze kennis kan worden toegevoegd aan het model. Interessant aan het model is dat het kan worden uitgebouwd voor een mobility hub, waar bijvoorbeeld ook auto’s en fietsen kunnen worden uitgewisseld.  

 

Het belang van de gedragsstudies kan niet genoeg worden benadrukt. Zonder gedragstudies geen schattingen van parameters. Immers, de garage of parkeerplek die het meeste nut oplevert voor het individu zal het meest worden gebruikt en gewaardeerd.” 

 

 

 

 

 

Frank Aanhane, IT-Consultant bij Ordina en ontwikkelaar van het ParkBee parkeermarktplaatsmodel

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.