Tanqyou combineert mobiliteit én energie in één digitaal platform, met het doel om reizen eenvoudiger en efficiënter te maken. Jan Harmen Akkerman, medeoprichter van Tanqyou, deelt zijn visie op hoe het bedrijf bijdraagt aan betere mobiliteit, vooral in landelijke gebieden, en legt uit hoe hubs hierin een centrale rol spelen.
Mobiliteitshubs op het platteland: het kán wel
Jan Harmen Akkerman kwam in 2016 eigenlijk toevallig in de mobiliteitssector terecht. Bij het overnemen van een nieuw pand hoorde ook de gebiedsbestemming voor een tankstation. Wat begon als een investering in een fysieke tanklocatie groeide al snel uit tot een diepgaande interesse in reisgedrag. “Ik was verbaasd over de voorspelbaarheid van het gedrag van mensen. Ze kwamen op vaste dagen tanken, vaak na het werk. Die patronen fascineerden me enorm”, vertelt Akkerman. Zijn achtergrond in de IT en data-analyse inspireerde hem om verder te kijken naar de mogelijkheden van technologie in de mobiliteitssector.
"We zagen een kans om iets nieuws te doen. Niet alleen brandstof verkopen, maar een compleet platform bouwen dat mobiliteit en energie combineert," legt hij uit. Dat leidde uiteindelijk tot de oprichting van Tanqyou, bekend van de tankstations, maar ook een digitaal mobiliteitsplatform dat niet alleen gericht is op de stad, maar juist ook op de uitdagingen van mobiliteit in landelijke gebieden.
Hubs als oplossing voor plattelandsmobiliteit
Een speerpunt van Tanqyou is de ontwikkeling van mobiliteitshubs op het platteland. "In landelijke gebieden zijn mensen vaak afhankelijk van hun auto omdat het openbaar vervoer beperkt is”, zegt Akkerman. Hubs kunnen volgens hem een oplossing bieden door een naadloze overstap tussen de auto en andere vormen van vervoer mogelijk te maken. "We willen dat mensen hun auto eenvoudig kunnen parkeren en overstappen op het openbaar vervoer, bijvoorbeeld bij een P+R-locatie aan de rand van een stad. Dat kan tijdwinst opleveren én uitstoot verminderen."
Technologie en gedragsverandering
"We hebben een app ontwikkeld die mensen informeert over hun reis", vervolgt Akkerman. “Stel, iemand staat regelmatig in de file. Onze app kan op basis van zijn reisgegevens een alternatief voorstellen, bijvoorbeeld door de auto bij een hub te parkeren en verder te reizen met het openbaar vervoer. Zo bespaart de reiziger niet alleen tijd, maar ook uitstoot."
Een ander onderdeel van Tanqyou’s aanpak is het bewustmaken van reizigers van hun eigen impact op het milieu. "Veel mensen realiseren zich niet hoeveel ze uitstoten tijdens een reis. Als je mensen inzicht geeft in welke delen van hun reis het meest vervuilend zijn, kunnen ze betere keuzes maken”, zegt Akkerman. Om dit te ondersteunen werkt Tanqyou samen met de Rijksuniversiteit Groningen aan onderzoek naar reisgedrag en gedragsverandering. "Het begint met bewustwording. We willen mensen laten zien waar hun grootste impact zit, zodat ze hun gedrag kunnen aanpassen."
Overstappen makkelijker maken
"Met de juiste informatie en een naadloze overstap kan die drempel verlaagd worden," stelt hij. Tanqyou biedt een systeem waarin betalingen voor verschillende vervoersdiensten in één platform worden afgehandeld. "Je hoeft geen losse kaartjes meer te kopen of verschillende apps te gebruiken. Alles gebeurt in één systeem. Dat maakt het veel eenvoudiger voor de reiziger."
Integratie
Akkerman kijkt ook naar de toekomst van mobiliteit, waarin hij een steeds grotere integratie van diensten ziet. "Net zoals we vroeger verschillende abonnementen voor televisie, internet en telefonie hadden, zullen we in de toekomst zien dat mobiliteit en energie ook steeds meer samensmelten," zegt hij. "Wij willen met Tanqyou een platform aanbieden waarin alles samenkomt. Of het nu gaat om reizen of energieverbruik, het kan allemaal via één app geregeld worden."
Conclusie
Met Tanqyou hoopt Akkerman een verschil te maken, vooral in de landelijke gebieden waar mobiliteit vaak een uitdaging is. "Het gaat erom dat we de juiste middelen bieden op de juiste plekken," zegt hij. "Met hubs kunnen we het overstappen eenvoudiger maken en met data kunnen we mensen helpen slimmer en duurzamer te reizen. Dat is waar we naartoe willen."