Blog: Return on investment op je auto?
Sommige mensen denken dat we met al onze elektrische auto’s straks problemen veroorzaken op het elektriciteitsnetwerk. In de praktijk kunnen we die auto’s juist heel goed gebruiken om de grid te balanceren en extra investeringen in het netwerk te voorkomen.
Dit artikel verscheen eerder in Verkeerskunde #1 2023. Meer lezen? Ga naar onze digitale bibliotheek.
Na jaren het slechtste jongetje uit de klas te zijn geweest, zit er nu écht schot in de energietransitie in Nederland (met name qua elektriciteit; warmte blijft nog achter). Zon en wind zijn enorm in opkomst en maken van Nederland een voorloper in Europa en daarbuiten. In 2030 zal 70 procent van de stroom uit deze bronnen komen en zijn er bijna elke week wel momenten waarop de opwek groter is dan 100 procent van de vraag. Dat betekent dat het tijdelijk opslaan van elektriciteit (zowel op korte als lange termijn) en het sturen op de vraag steeds belangrijker (en lucratiever) wordt.
Batterij op wielen
Hoewel we zeker moeten investeren in grootschalige opslag en thuisbatterijen, kan ook de elektrische auto een belangrijke rol spelen in het elektriciteitssysteem. Dat kan op twee manieren:
· Door slim te laden op het moment dat er veel aanbod is (en de prijzen laag zijn) en zo te voorkomen dat zon en wind moeten worden afgeschakeld.
· Door elektriciteit terug te leveren op momenten dat zon en wind minder opleveren terwijl de vraag (en prijs) hoog is.
De batterij van de auto wordt zo een batterij op wielen die veel (energie-)efficiënter is dan alternatieven, zoals het opstarten van een gas- of kolencentrale tijdens piekuren.
Jouw auto als asset in het energiesysteem van de toekomst
Welke rol jouw auto kan spelen in het elektriciteitssysteem, hangt sterk af van je woon- en werksituatie en van het seizoen. Hieronder schets ik twee scenario’s.
· Het is zomer en je plugt je auto in bij je werkgever (of thuis). Deze laadt direct de goedkope zonnestroom van het dak en brengt je ruimschoots weer thuis. Sterker nog: op het overschot draait jouw huis de rest van de avond en nacht of je levert het terug aan het net via een openbare bi-directionele laadpaal.
· In de winter, met meer wind en minder zon, laad je goedkope windstroom in de nacht en gebruikt die voor je dagelijkse ritten en/of voor de stroomvraag van je kantoor/huis. Uiteraard behoudt je auto voldoende stroom voor de terugweg. Zonder eigen laadpunt kun je de stroom overdag terugleveren aan het net (tegen een hogere stroomprijs).
1+1=3
Zo versterken de energie- en mobiliteitstransitie elkaar. De auto is straks niet meer alleen een kostenpost, maar kan zelfs geld opleveren. Uiteraard zou het nog mooier zijn als we dit op straat- of buurtniveau kunnen organiseren met een aantal deelauto’s en slimme lokale grids. Dat zal zeker ook gebeuren, maar op veel plekken buiten de grote steden zal het (eigen) autobezit ook de komende decennia dominant blijven. Laten we die auto’s dan in ieder geval nuttig gebruiken voor het algemeen (en eigen-) belang!
Dit artikel verscheen eerder in Verkeerskunde #1 2023. Meer lezen? Ga naar onze digitale bibliotheek.
Reactie plaatsen •