MKBA, tussen allergie en religie
In de wetenschap zie je hetzelfde. Een Nobelprijswinnaar Economie als Kenneth Arrow zweert bij de MKBA, maar er zijn ook Nobelprijswinnaars Economie als Amartya Sen, Daniel Kahneman en Peter Diamond die grote moeite hebben met (aspecten van) de MKBA.
Zelf ben ik een groot voorstander van het instrument. Op internationale congressen ontmoet ik wetenschappers uit de hele wereld. Als je de verhalen uit het buitenland hoort, dan kan je alleen maar concluderen dat we blij mogen zijn met de sterke verankering van de MKBA in de Nederlandse beleidspraktijk.
Ik ben er tegelijkertijd van overtuigd dat de MKBA nog verder ontwikkeld kan worden. Geheel in lijn met de visie van mijn favoriete filosoof John Stuart Mill denk ik dat we van criticasters het meest kunnen leren. Daarom lees ik graag boeken van MKBA-criticasters ter inspiratie. Zo ontstond het idee om MKBA’s uit te voeren op basis van burgerwaarden (allocatiebereidheid) in plaats van consumentenwaarden (betalingsbereidheid) tijdens het lezen van het boek ‘Economy of the earth’ van Mark Sagoff.
Als gasthoofdredacteur van dit themanummer heb ik een breed scala aan experts gevraagd om hun licht te laten schijnen over de MKBA. Daarnaast komen concrete innovaties rond het waarderen van investeringen in fietsinfrastructuur en openbare ruimte aan de orde. Ook laat ik een routinier en twee jonge talenten aan het woord. Het thema sluit af met een bijdrage van de consument/burger in de reacties op MKBA uit het Panel ‘Denk mee met de ANWB’.
Auteur: Niek Mouter
Niek Mouter, assistent professor TU Delft (TBM) en initiator www.mkba-informatie.nl
Reactie plaatsen •