Gelukkig, een biografie van Duco Schreuder
‘Zo’n áárdige man’, is geen titel die je verwacht voor een biografie over een wetenschapper, over een door vakgenoten benoemd en geroemd icoon, die een oeuvre aan wetenschappelijke verhandelingen over licht en verlichting nalaat. Wat rechtvaardigt zo’n titel?
Eén te verdedigen reden is dat de titel intrigeert: is deze man nóg aardiger dan hij kundig was? Schreuder zelf laat dat niet uitbundig zien. Hij houdt zich op persoonlijk gebied wat op de vlakte en komt in het boek, zelfs op zijn hoge leeftijd, pas echt los als het over zijn vakgebied gaat. Wel vertelt hij leuke anekdotes, bijvoorbeeld over Europese lichtwetenschappers die na conferentietijd met zwarte modderbillen van sauna naar sauna glijden. Het grootste belang van dit boek is dat het behoort tot de biografieën over wetenschappers die iets nalaten op hun vakgebied.
Bart van der Lugt, zelf lichtexpert, zag deze noodzaak in, pakte de pen en bezocht dr.ir. Duco Schreuder, verder in het boek Duco genoemd, en sprak ook vakgenoten en familieleden van de lichtmeester.
Dit boek heeft enorme zwakheden als het gaat om opbouw, spelling en vormgeving. En schreeuwt, niet alleen vanwege deze storende ‘dissonantjes’ om een tweede druk, maar vooral ook om dan als lichtend voorbeeld te dienen voor meer biografieën van wetenschappers van naam, zeker van hen die veel publiceerden in het pre-internettijdperk. Waarom? In 200 bladzijden weet je als nieuwkomer op het vakgebied licht precies op welke manier er al kennis en onderzoek is vergaard. Het zet zeker aan om op zoek te gaan naar de oorsprong van de kennis over licht, openbare verlichting en de relatie met verkeersveiligheid. En de oudgedienden? Die glimlachen inderdaad bij de persoonlijke herinneringen aan hun kundige collega.
Het boek ‘zo’n aardige man’ is te bestellen bij bol.com .
Auteur: Nettie Bakker
Reactie plaatsen •