Gecontroleerde opstart mobiliteit nodig
Alleen door op een gecontroleerde manier de vraag naar mobiliteit weer op te starten, kan het aanbod zoveel mogelijk worden uitgebreid en problemen op de weg en in het ov worden voorkomen.
Dat staat in het rapport ‘Hoe houden we Nederland in beweging’ dat de langetermijnsimpact van COVID-19 op de mobiliteit beschrijft en donderdag werd aangeboden door de Mobiliteitsalliantie aan minister Cora van Nieuwenhuizen van IenW.
De verkeersintensiteit ligt alweer behoorlijk op het oude niveau. Volgens Pedro Peters van branchevereniging OV-NL zit het aantal auto’s alweer op 97 procent van de capaciteit. In het ov worden vanaf 1 juli alle zit- en staplaatsen in bus, metro, tram weer vrijgegeven volgens de normen. Hij doet dan ook een beroep op de ‘eigen verantwoordelijkheid’ van reizigers.
Lees ook: ‘Niet hutje mutje op elkaar staan’
Maar als werkgevers hun maatregelen verder versoepelen en het onderwijs vanaf 1 september weer meer op locatie plaatsvindt, is een gecontroleerde opstart nodig om de piekbelasting van de mobiliteitsvraag af te vlakken en alle mogelijke vormen van vervoer – dus ook het openbaar vervoer – zo goed mogelijk te benutten. Reizigers moeten daarvoor een slimme combinatie van vervoermiddelenkiezen.
Noodzaak voor investeringen
De verwachting is dat trends die tijdens de coronacrisis zijn ontstaan, zoals thuiswerken en een toename van het individueel vervoer, de komende periode zullen doorzetten. Ook zet de verstedelijking, klimaatproblematiek en bevolkingsgroei door. “Hopelijk leidt dit tot structureel ander reisgedrag en dan is er voldoende ruimte in het ov en op de weg”, zegt Peters.
Dit vraagt volgens de Mobiliteitsalliantie om een heroriëntatie van het mobiliteitsbeleid in Nederland. Hierbij wordt ons mobiliteitssysteem duurzaam verbeterd door de gebruiker meer flexibiliteit, bewegingsvrijheid en keuzevrijheid aan te bieden. Daarom moet niet structureel worden bezuinigd op mobiliteit. ”Leer van deze en eerdere crises en investeer juist nu in een duurzaam, veilig en goed werkend mobiliteitssysteem. Het schept banen, brengt mensen bij elkaar en versterkt onze economie”, luidt de oproep.
Lees hier het onderzoek: Hoe houden we Nederland in beweging
Reactie plaatsen •