Nieuwe subsidie voor onderzoek naar elektrisch vliegen op waterstof

dinsdag 25 juni 2024

Foto: Shutterstock

Midden- en kleinbedrijven (MKB) en onderzoekers kunnen nu een aanvraag indienen voor de Tijdelijke subsidieregeling Luchtvaart in Transitie (LIT). Deze regeling ondersteunt ondernemers bij onderzoek naar mogelijkheden voor elektrisch vliegen op waterstof.

Er is in totaal 20 miljoen euro aan subsidies beschikbaar, genoeg voor tientallen bedrijven en instellingen. De gefinancierde projecten moeten bijdragen aan het verminderen van schadelijke emissies in de luchtvaartsector en het ontwikkelen van technologie, innovatie en/of kennis binnen deze sector.

Vier modules

De subsidie is verdeeld over vier modules met verschillende openstellingsperioden. Met de module voor kennis en testvouchers kunnen MKB's een vraag indienen over de vernieuwing van een product, productieproces of dienst in de luchtvaart. Een andere module stelt MKB's en onderzoeks- en kennisinstellingen in staat een haalbaarheidsstudie uit te voeren, die de technische en economische risico's van een innovatieproject in de luchtvaartsector in kaart brengt.

De module Ondersteunend Onderzoek richt zich op efficiënter vliegen door middel van nieuwe slimme en milieuvriendelijke materialen, zoals composiet. Ten slotte zal de module R&D-Samenwerkingsproject volgend voorjaar opengaan voor aanvragen, bedoeld voor MKB's die samenwerken aan de ontwikkeling of vernieuwing van producten, productieprocessen of diensten.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief