ANWB-leden over het maken van bewuste keuzes rondom mobiliteit
Mobiliteit is belangrijk, maar kan helaas ook vervuilend zijn. Het milieubewustzijn groeit en de wereld wil duurzaam veranderen. E-bikes worden steeds populairder en ook elektrisch rijden wint steeds meer terrein. Wij vroegen ANWB-leden op welke manieren zij rekening houden met het milieu bij het verplaatsen. Daaruit blijkt dat een meerderheid het belang erkent, maar voor de meesten is duurzaamheid (nog) niet het belangrijkste aspect voor het plannen en inrichten van een reis.
Duurzame opties vaker consequentie dan bewuste keuze
Bij de meeste ANWB-leden is de behoefte leidend. Ze maken de keuze voor mobiliteit vooral op basis van gemak, snelheid, beschikbaarheid en kosten. Fietsen en wandelen is aantrekkelijk, mits de afstand niet te groot is. Het is praktisch, voordelig en ook nog eens gezond. Milieuvriendelijkheid is een goede vierde reden om de fiets of benenwagen te pakken. Datzelfde geldt ook voor het ov. Naarmate de reis complexer wordt, wordt ook de motivatie om milieuvriendelijk te reizen minder sterk.
“Ik houd niet echt rekening met schonere mobiliteit. Ik kies vooral zelf wat voor mezelf de meest handige of snelste oplossing is. Ik probeer wel vaker de fiets te pakken of te voet ergens naartoe te gaan. Dit is goed voor de gezondheid en ook beter voor het milieu dan de auto.”
‘Ik heb geen keus’
Niet iedereen die minder bewuste keuzes maakt, staat hier ook achter. Maar, zo zeggen zij, ze hebben geen keus. Zo vindt men het ov in de buurt niet goed geregeld, ov is niet aanwezig of de route is te complex. Ook vinden sommige leden het ov te duur ten opzichte van autorijden en heeft niet iedereen het budget om een elektrische auto aan te schaffen. De pandemie speelde in het afgelopen jaar ook een rol: minder mensen kozen hierdoor voor het ov.
“Voor een bestemming op grotere afstand van mijn woonplaats kies ik bewust voor het gebruik van mijn auto, en NIET voor ov. Voornaamste reden is momenteel de onveilige ov-situatie vanwege corona. Daarnaast speelt mee, dat het ov voor mij in de meeste gevallen veel meer tijd en ongerief met zich meebrengt. En meestal ook nog duurder is dan het gebruik maken van de eigen auto. In de toekomst verwacht ik dat door technologische ontwikkeling het steeds meer haalbaar wordt om bewust duurzame keuzes te maken, die financieel binnen bereik blijven.”
Een deel maakt wel heel bewuste keuzes
Een deel van de ANWB-leden maakt wel bewuste keuzes voor hun verplaatsing. Deze overweging wordt niet zozeer per reis gemaakt, maar is een langetermijnoverweging: een levensstijl. Zo hebben deze ANWB-leden omwille van het milieu bijvoorbeeld een elektrische auto aangeschaft, of een e-bike om wat langere afstanden mee te kunnen afleggen zonder de auto te hoeven pakken. Ook geven een aantal leden aan dat ze vanwege de gevolgen van de pandemie meer zijn gaan nadenken over het gebruik van schonere mobiliteit. Soms is de aankoop van een nieuwe elektrische auto of fiets juist een aanleiding geweest om in het vervolg meer duurzamere keuzes te maken.
“Ik heb geen auto dus ik ben al heel erg milieubewust bezig. Ik doe alles met de fiets en voor de lange afstanden pak ik de trein. Wel vind ik het lastig om niet te kunnen vliegen, omdat ik van reizen hou en graag de wereld ontdek. Dan probeer ik ter plaatse zo duurzaam mogelijk te leven door een eigen waterflesje mee te nemen, de airco zo min mogelijk te gebruiken, kort te douchen en mijn handdoek een aantal keren te gebruiken. Door corona heb ik geen vliegreizen meer gemaakt en hou ik de vakanties nu in Nederland. Heel duurzaam en milieubewust.”
“Door het hele 'coronagedoe’ zijn we minder gaan rijden en dan moet je toch wel erg veel motorrijtuigenbelasting betalen voor een diesel. Dat is bij een hybride auto toch stukken minder! Ook hopen wij op deze wijze ons steentje bij te dragen aan de 'schone' mobiliteit.”
Reactie plaatsen •