Inwoners in steden met een goede en veilige infrastructuur voor voetgangers en fietsers, hebben minder kans op diabetes en obesitas. Dit concluderen onderzoekers van de University of Toronto na het reviewen van ruim 170 studies wereldwijd.
In voetgangersvriendelijke steden komt minder diabetes en obesitas voor
Foto: Shutterstock
Uit het onderzoek blijkt dat mensen die in steden wonen waar lopen en fietsen veel praktischer is veel actiever zijn. In steden waarin lopen een minder voor de hand liggende optie is, ligt de kans op diabetes en obesitas op 53 procent. In steden waarin bewoners wél gemakkelijk en veilig kunnen lopen en fietsen, ligt de kans op 43 procent.
Bloedmonsters
In een tweede studie namen onderzoekers bloedmonsters af van 1,1 miljoen volwassenen. Na acht jaar werd hun gezondheid opnieuw bekeken. Volwassenen met een normale bloedsuikerwaarde hadden 20 procent meer kans op prediabetes als zij gedurende de studie op plekken woonden die minder voetgangersvriendelijk waren. De inrichting van steden heeft dus invloed op zowel het voorkomen als het tegengaan van deze ziektes.
Volgens Gillian Booth van de University of Toronto zijn steden die mensen afhankelijk maakt van de auto een groot probleem. Zij gelooft daarom dat er een pakket van maatregelen nodig is: zo moeten winkels en andere noodzakelijke voorzieningen binnen loopafstand zijn, moeten er meer fietspaden en voetpaden komen en moet het openbaar vervoer worden verbeterd. Volgens Booth is er sterk bewijs dat inwoners actiever worden als de infrastructuur hier beter op ingericht is.