NVC 4 febr: Gewenst reisgedrag: een ABC’tje?
Of en hoe we naar onze werklocatie reizen, wordt meer dan ooit bepaald door het type werk van die dag. Nu we gewend zijn geraakt aan thuiswerken, hoeven we niet meer per definitie de deur uit. Afhankelijk van wat we gaan doen, bepalen we of en zo ja, welke reis we maken. Oftewel: Activity Based Commuting. Mirjam de Keizer en Arnold Helfrich van &Morgen leggen in een sessie op 4 februari tijdens het Nationaal verkeerskundecongres 2020/2 uit wat hun visie is op Activity Based Commuting. Een voorproefje van de sprekers.
“Voor de coronacrisis waren we vooral gewend om als routine naar het werk te reizen met hetzelfde reismiddel. Als je dat elke dag doet zonder erover na te denken, kost dat weinig energie en is dus lekker makkelijk. Door de enorme interventie van de pandemie hebben we onszelf een nieuw ritme moeten aanleren en dat zal ook weer gebeuren als het coronavirus achter de rug is.
Eén belangrijk voordeel: we hebben met z’n allen ervaren hoe het is om op afstand en vanuit huis te werken. Ook is in de afgelopen tijd gestimuleerd om vooral buiten de spits te reizen. En dat heeft z’n vruchten afgeworpen, want er zijn nauwelijks nog files geweest sinds maart 2020. In onze visie is het dan ook van belang om deze ervaringen vast te houden.
Nieuwe norm
Activity Based Commuting is wat ons betreft de nieuwe norm. En dat betekent een nieuwe dagelijkse afweging op basis van:
- Wat ga ik vandaag doen?
- Waar ga ik dat doen?
- Wanneer ga ik op pad?
- Waarmee maak ik de reis?
Daarmee zijn we niet alleen een keuzereiziger, maar vooral ook een keuzewerker. Dit gaat natuurlijk niet altijd op, maar wees er als werkgever alert op dat je hierop kunt sturen. We kiezen ons vervoersmiddel dan op basis van het werk dat we willen doen tijdens onze reis. Werken en reizen werden nog te vaak los van elkaar gezien. Maar juist nu we zo’n bewuste keuze maken om te reizen, is het nut van deze afweging nog belangrijker. De manier van reizen hangt dus meer dan ooit samen met wat je uit je reis wilt halen.”
Bijwonen
U kunt de sessie van Mirjam de Keizer en Arnold Helfrich bijwonen door u aan te melden voor het Nationaal verkeerskundecongres 2020/2 op 4 februari (vanaf 13.00 uur) op: www.nationaalverkeerskundecongres.nl/inschrijven. U kunt dan ook de kennissessies terugzien van het NVC 2020/1 op 29 oktober. Bovendien ontvangt u bij aanmelding het boek ‘Mobiliteit ontmoet Filosofie’. Bekijk ook het NVC-programma op 4 februari op: www.nationaalverkeerskundecongres.nl/programma
Reactie plaatsen •