Ik ga door met het verbinden van verschillende werelden
‘Als belangrijkste maatschappelijke trends zie ik: de trek naar de steden, het ‘internet of everything’ (alles is met elkaar verbonden via internet en genereert dus data), de participatiemaatschappij en meer ‘zorgen voor elkaar’, het ‘beschikking’ hebben over is voldoende, ‘bezit’ hoeft niet meer en ‘delen’ is het nieuwe ‘hebben’ (denk aan uber, airbnb of mywheels). En daarnaast blijven duurzaamheid, gezond eten en gezond leven belangrijk. Ook signaleer ik dat zingeving belangrijker wordt. Ten slotte voorzie ik dat nieuwe initiatiefnemers alle bestaande business-modellen omver kunnen werpen en nieuwe markten kunnen scheppen.
Deze trends probeer ik te vertalen in mijn werk. Zo zie ik om te beginnen alle trends als nieuwe criteria waarop de consument zijn of haar mobiliteitskeuzes maakt, zoals de keuze voor de deeleconomie en voor duurzaamheid en dergelijke in mobiliteit. Verder verwacht ik dat Big Data het mogelijk maakt om echt vraagafhankelijk vervoer aan te bieden. Ook biedt het veel voordelen in de bedrijfsvoering. En ik bekijk welke nieuwe initiatieven tot nieuwe business-modellen kunnen leiden en bestudeer de vraag hoe we mobiliteit in de toekomt kunnen financieren.
Bedreiging
Als grootste bedreiging voor het vakgebied verkeer, vervoer en mobiliteit in 2015 beschouw ik dat er nog steeds met oude modellen en dus met verkeerde prognoses wordt gewerkt. Bijvoorbeeld vervoersprognoses op basis van reistijdwaarderingen. En ook dat bedrijfsdata te lang blijven afgeschermd waardoor nieuwe initiatieven worden afgeremd.
Kansen
Als grootste kansen zie ik dat de genoemde trends de mogelijkheid bieden om alle vervoerswijzen te gaan combineren, dus ook collectief, openbaar en particulier. En dus ook dat er geheel nieuwe ondernemers komen met compleet nieuwe mobiliteitsdiensten. Door slimme data kan er immers veel beter vraagafhankelijk vervoer worden aangeboden.
Werelden verbinden
Wat ik dit jaar zelf ga doen om bij te dragen aan een beter verkeers- vervoer- en mobiliteitssysteem, is dat ik doorga met het verbinden van verschillende werelden. Heel concreet door de Seats2Meet community (Society 3.0) te verbinden met die van Railforum en die van de Jonge Veranderaars. Een eerste actie was een Nieuwjaars Mix2Meet op 5 januari met als spreker Saskia van de Muijsenberg van stichting Biomimicry over wat we van de natuur kunnen leren. En ook blijf ik aandacht vragen voor transparantie en het delen van alle data. En ten slotte maak ik me sterk om het woord te geven aan de eindgebruiker en aan nieuwe initiatiefnemers.’
Over de auteur |
Auteur: Margriet Verhoog
Corina de Jongh is directeur van Railforum
Reactie plaatsen •