Coronacrisis zet rem op wegverkeer

woensdag 15 april 2020
timer 5 min

De coronacrisis heeft forse invloed op de groei van het wegverkeer. Het totale wegverkeer komt pas in 2025 weer op het niveau van voor de crisis. Dat blijkt uit de trendprognose van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid. 

Dit jaar zijn de gevolgen het meest ingrijpend. Door de huidige maatregelen, waaronder social distancing, zijn veel mensen - als ze nog aan het werk zijn - thuis aan het werk. Ook het recreatieve en sociale wegverkeer is flink afgenomen. Voor 2020 verwacht het KiM 10 procent minder verkeer op de weg vergeleken met een jaar eerder, als de maatregelen drie maanden duren. Is dat 6 maanden stijgt de daling tot 20 procent, bij een jaar durende maatregelen zelfs tot 33 procent minder verkeer. 

Economische effecten

Ook na het beëindigen van de maatregelen zijn er nog effecten op het wegverkeer waarneembaar. Dit betreft dan indirecte gevolgen door economische krimp of stilstand. Deze effecten zijn weliswaar kleiner dan de effecten die direct uit de maatregelen voortvloeien, maar houden wel langer aan. Na 2020 verwacht het KiM dat het wegverkeer zich gaandeweg zal herstellen. 

Vrachtverkeer

De eonomische gevolgen zijn wel direct voelbaar in het vrachtverkeer. Als de contactbeperkingen 12 maanden in stand blijven en worden gevolgd door een diepe recessie, dan moethet vrachtverkeer rekening houden met een krimp tot 5% tussen 2020 en 2025 ten opzichte van 2019.

Scenario's

Het KiM heeft zijn berekeningen gebaseerd op de publicatie 'Scenario’s economische gevolgen coronacrisis' van het CPB en op verkeersgegevens van de Nationale Databank Wegverkeersgegevens. Uit die gegevens blijkt dat de verkeersintensiteit (het aantal voertuigen per uur) op het hoofdweggennet tussen 3 maart en 31 maart is gedaald met 39%. Op het onderliggend wegennet was dit 32%. Deze daling begon tegelijk met de contactbeperkingen. De daling van het vrachtverkeer was in deze periode relatief beperkt: 7 tot 8%.
De uitkomsten van de scenario's van het CPB zijn onzeker. Als gevolg daarvan zijn ook de effecten op het verkeer die het KiM heeft berekend onzeker. Daarnaast is onbekend of er nog andere factoren zijn die de mobiliteit langdurig beïnvloeden, zoals gewenning aan het thuiswerken of meer gebruik van de auto in plaats van het openbaar vervoer. Deze zijn daarom buiten beschouwing gelaten.

Lees hier meer.

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.