‘Beter beleid met IoT-straatsensoren’
De gemeente ’s-Hertogenbosch heeft de ambitie om meer inwoners op de fiets krijgen, vertelt verkeersplanoloog Joost Verdiesen. Goed inzicht in verkeersstromen en reizigersgedrag is hierbij van belang. De straatsensor StreetSense stelt de gemeente in staat om alle informatie uit de straat te halen, waarmee de gemeente nieuw beleid kan maken om hierop aan te sturen.
Door Guus Puylaert
Door de coronapandemie worden ontwikkelingen die al gaande waren nu versneld. Zo worden gezondheid en klimaat steeds belangrijkere thema’s, vertelt verkeersplanoloog Joost Verdiesen van de gemeente ’s-Hertogenbosch. “De fysieke omgeving wordt kleiner, terwijl onze digitale wereld groter wordt. Door apps krijgen mensen meer keuzemogelijkheden en door ontsluiting van data krijgen wij meer inzicht in het reizigersgedrag van onze inwoners.”
Inzicht in verkeersstromen
En dat heeft zijn weerslag om de mobiliteit, voegt wethouder Ufuk Kâhya toe: “Wij willen graag dat al het vervoer in ’s-Hertogenbosch schoon, slim en toegankelijk wordt. Zo zorgen we er samen voor dat onze gemeente bereikbaar, maar ook leefbaar blijft. We stimuleren bijvoorbeeld het gebruik van de (elektrische) fiets, deelvervoer en elektrische auto’s. Slim gebruik maken van data en innovatie geeft ons concrete handvatten ons om beleid scherper te maken. Het gebruik van de straatsensoren is daar een goed voorbeeld van.”
Om meer inzicht te krijgen in verkeersstromen en de situatie op straat, gebruikt de gemeente ’s-Hertogenbosch straatsensoren StreetSense van Mobility Sensing. Tom van de Ven, directeur van Mobility Sensing: “Veel gemeenten hebben een beperkt aantal meetpunten op basis waarvan bepaald beleid wordt ingezet. StreetSense is ontworpen om elke straat online te brengen. Het systeem produceert continu informatie over de staat en het gebruik van de straat. Zo telt het niet alleen het verkeer, maar meet het ook de wegdekcondities en wegdektemperatuur op twee dieptes.”
Met StreetSense kan een wegbeheerder voor een klein bedrag een straat online brengen, en daarmee ineens veel meer meetpunten realiseren voor hetzelfde budget. De sensoren hangen in een Internet of Things (IoT)-netwerk; de livedata zijn op een centrale server beschikbaar, te raadplegen via een webdashboard en te exporteren voor eigen analyses. Hoe meer data voorhanden is, hoe meer inzicht je hebt.”
De gemeente ’s-Hertogenbosch is de eerste gemeente in Nederland die de wegdeksensoren van Mobility Sensing gebruikt. Sinds afgelopen mei test de gemeente StreetSense op twintig locaties in de stad, zegt Verdiesen. Vervolgens werden er nog eens tien sensoren geplaatst op één locatie tijdens een wegafsluiting, vult Van de Ven aan. “Normaliter leggen gemeenten tijdelijke telslangen neer, maar de wegdeksensor installeer je permanent en je hebt live-data. Dat is veel handiger.”
Extreme weersomstandigheden
De sensoren werden afgelopen zomer geïnstalleerd en worden voor minstens één jaar getest. “Het is het belangrijkste om te bekijken of ze onder alle weersomstandigheden data blijven leveren”, legt verkeersplanoloog Verdiesen uit. “Afgelopen zomer hadden we te maken met extreme hitte en dat hebben ze goed overleefd. Met de aankomende vrieskou is dit ook een interessante periode. De eerste nachtvorst hebben ze in ieder geval goed doorstaan.”
Van de Ven heeft alle vertrouwen in de komende periode. “We hebben de sensoren al uitvoerig getest in een klimaatkamer en dat ging goed. Maar the proof is in the pudding. De komende maanden gaan het bewijzen.”
Doorontwikkeling
Wat Verdiesen betreft is het tellen van louter verkeersstromen niet het einddoel, en wil de gemeente de sensoren in 2021 ook toepassen voor andere doeleinden. “Als gemeente willen we een toonaangevende datastad zijn en daarmee willen we voorop lopen in Nederland. Daarom willen het we het product ook nog doorontwikkelen, samen met Mobility Sensing. De komende winterperiode gaan we de wegdekdata van StreetSense inzetten om efficiënter te gaan strooien. Door de gladheid van het wegdek inzichtelijk te maken, kunnen de strooimachines het zout beter verspreiden.”
Het IoT-bedrijf op zijn beurt wil in 2021 dan ook graag nieuwe features voor de StreetSense gaan ontwikkelen. Directeur Van de Ven: “De verbeteringen die we met Joost en zijn collega’s ontwikkelen, kunnen we via het IoT-netwerk uitrollen naar de StreetSense-sensoren. De gemeente ’s-Hertogenbosch is onze eerste klant, maar we zijn klaar om uit te breiden. We hebben contacten met wegbeheerders in binnen- en buitenland. 2021 moet het jaar van de opschaling worden.”
Meer informatie
Mobility Sensing
Reactie plaatsen •