Wie doen hun auto weg?
Het aantal personenauto’s in ons land groeit elk jaar. Toch zijn er elk jaar ook mensen die hun auto wegdoen. Wat zijn de (persoons)kenmerken van deze groep? En hoe verschillen zij van Nederlanders die juist een auto aanschaffen? CBS onderzocht deze vraag.
Door Astrid Kampert, Judith Nijenhuis en Maartje Tummers, CBS
In het onderzoek is onderzocht hoe groot de groep Nederlanders is die hun auto wegdeed in 2017 en welke (persoons)kenmerken deze groep typeren. Ook is nagegaan is of dit gebeurde bij een verhuizing of bij een wijziging in de huishoudenssamenstelling, zoals (al dan niet gehuwd) gaan samenwonen, een echtscheiding of verweduwing. Andere motieven zijn niet onderzocht. Tot slot zijn ook de kenmerken van de auto die werd weggedaan in beeld gebracht. Dezelfde analyses zijn ook uitgevoerd voor de groep Nederlanders die juist autobezitter werden in 2017. Voor dit onderzoek zijn voertuiggegevens van de RDW gekoppeld aan achtergrondkenmerken van personen uit het Stelsel van Sociaal-statistische Bestanden (SSB). De onderzoekspopulatie is de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder.
Resultaten
Van 757 duizend personen (5,5 procent van de volwassenen) wijzigde het autobezit in 2017. 302 duizend personen (2,2 procent) deden hun auto weg, 455 duizend personen (3,3 procent) schaften een auto aan. Voor het grootste deel van de volwassenen (94,5 procent) veranderde er niets in het autobezit gedurende 2017: 6,4 miljoen personen (46,6 procent) bleven autobezitter, 6,6 miljoen personen (47,9 procent) bleven autoloos. Van deze laatste groep had 41,0 procent geen autorijbewijs.
Verhuizing
Van de autobezitters die in 2017 verhuisden deed 8,1 procent de auto weg. Bij de autobezitters die niet verhuisden was dat 4,2 procent. Van de 75-plussers met een auto die verhuisden deed 18,6 procent de auto weg. Als deze ouderen verhuisden naar een verpleeg- of verzorgingshuis deed 49,5 procent hun auto weg. Ter vergelijking: van de 75-plussers met een auto die wel verhuisden maar niet naar een instelling deed 12,0 procent de auto de deur uit.
Huishoudensituatie
Van de autobezitters die gingen samenwonen deed 9 procent hun auto weg. In huishoudens waar iemand alleen kwam te staan, bijvoorbeeld na een echtscheiding of door verweduwing, deed 8 procent de auto weg. Ter vergelijking: van de alleenstaanden die alleen bleven deed 4 procent de auto weg, van de paren met kinderen van wie de huishoudenssamenstelling niet veranderde, deed 4 procent het voortaan zonder auto.
Klik hier voor het onderzoeksrapport (CBS).
Reactie plaatsen •